Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Per 2022 zal gemeente Land van Cuijk de ambtelijke diensten en producten van de gemeente Grave verzorgen.</p>

Per 2022 zal gemeente Land van Cuijk de ambtelijke diensten en producten van de gemeente Grave verzorgen.

(Foto: )

Vijf colleges in het Land van Cuijk bereiken akkoord over ambtelijke dienstverlening

  •   keer gelezen

REGIO | De colleges van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Grave zijn het met elkaar eens geworden over de ambtelijke diensten en producten van gemeente Grave. Deze zullen per 1 januari 2022 verzorgd worden door de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk. De onderhandelaars namens deze vijf gemeenten kwamen tijdens een speciaal ingelast ‘zondag-beraad’ op 27 september tot overeenstemming. Dinsdag 29 september werd dit akkoord door de vijf colleges van Burgemeester en Wethouders bekrachtigd. 

Dankzij dit akkoord kan de zelfstandige gemeente Grave met ingang van 2022 gebruik maken van de professionaliteit, de innovaties en het strategisch vermogen aanwezig in de ambtelijke organisatie van de gemeente Land van Cuijk. Wethouder Henisch van Grave benadrukt: ‘Zo kan Grave als zelfstandige gemeente, ook direct na opheffing van de ambtelijke Werkorganisatie CGM, de dienstverlening borgen aan zijn inwoners, ondernemers en instellingen met hoge kwaliteit, eigen beleidsaccenten en lokaal op het eigen stadhuis’.

Het voordeel voor gemeente Land van Cuijk zit hem volgens de Cuijkse wethouder Jilisen vooral in het continueren van de politiek, bestuurlijke en ambtelijke nauwe banden tussen beide gemeenten. Doordat de gemeenten gebruik maken van hetzelfde ambtenarencorps blijven ze nauw met elkaar verbonden. Dat komt de economisch en sociaal sterke regio tevens ten goede.

Ambtenaren treden allemaal in dienst gemeente Land van Cuijk
Door dit akkoord treden alle ambtenaren die werkzaam zijn in de vijf gemeenten, in dienst van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Burgemeester Van Soest van Boxmeer vult aan: ‘door het akkoord dat er nu ligt tussen de vijf colleges kunnen we de ambtenaren in het Land van Cuijk nóg meer zekerheid geven op werk, dan we al hadden toegezegd. Het is belangrijk dat we nú dit akkoord hebben bereikt zodat we met duidelijkheid voor al het personeel de nieuwe ambtelijke organisatie kunnen gaan bouwen en inrichten’.

Dienstverlening wordt juridisch verankerd
Binnen het akkoord behoudt Grave haar eigen raad, griffie, college, burgemeester, gemeentesecretaris en een klein team van ambtenaren. Burgemeester Roolvink van Grave voegt daaraan toe: ‘Tevens blijven de balies op het stadhuis van Grave voor onze inwoners gewoon open en blijven de medewerkers in de buitendienst gewoon werkzaam vanaf de gemeentewerf in Grave. De inwoner van Grave merkt dus praktisch gezien niets van deze afspraken’.

Burgemeester Fränzel van Sint Anthonis: ‘De nu gemaakte afspraken hebben we vastgelegd in een zogenaamde Centrumregeling en een Dienstverleningsovereenkomst. Daarin hebben we alle afspraken over bijvoorbeeld diensten, kwaliteit en financiën met elkaar vastgelegd’. De afspraken gelden voor een periode van vier jaar: 2022 tot en met 2025. De colleges hebben deze documenten nu onderschreven. Begin november vragen de vijf colleges hun raden.

Meer berichten