Afbeelding

Hogere dijken lijken dé oplossing voor de Lob van Gennep

Algemeen 241 keer gelezen

REGIO | De tussenresultaten van de onderzoeken naar de drie alternatieven voor de Lob van Gennep wijzen momenteel allemaal in de richting van het alternatief ‘Reguliere Dijken’. Daarmee lijkt het omstreden alternatief, een sluis die bij extreem hoog water opengezet kan worden en heel het gebied laat overstromen, aan terrein te verliezen. Een opluchting voor de ongeveer 7000 bewoners van de Lob van Gennep.

De Lob van Gennep, grofweg het gebied tussen Mook en Gennep, is al jaren het onderwerp van discussie. Het gebied fungeert als waterbergend rivierbed, onderdeel van de Maas. Als het water hoger komt dan de aangelegde dijken kunnen tegenhouden, stroomt het gebied daarachter over. Als gevolg daarvan treden stroomafwaarts minder hoge waterstanden op. De discussie zit hem in de manier waarop deze beschermende functie ingevuld moet worden en de drie plannen die daarvoor zijn gepresenteerd. Het eerste plan is het ophogen van dijken tot de wettelijke norm. Ook bij het tweede plan worden de dijken opgehoogd, maar dan met een soort drempel zodat het water bij extreme hoogte alsnog het gebied in kan stromen. Het is vooral de derde optie die de tongen los maakt. Bij dit alternatief komt er een grote sluis die, bij een zeer hoge waterstand, opengezet kan worden om zo het hele gebied gecontroleerd te laten overstromen.

Voorkeursalternatief
Deze drie opties worden dus uitvoerig onderzocht. “We zijn nu halverwege de verkenning en er zijn tussenresultaten bekend. Deze tussenresultaten laten zien dat Reguliere Dijken beduidend beter uit de onderzoeken komen dan vooraf was gedacht. Dit alternatief lijkt op basis van de informatie die nu beschikbaar is, kans te maken het voorkeursalternatief te worden.” aldus Jos Teeuwen lid van het dagelijks bestuur Waterschap Limburg. De voorlopige resultaten laten zien dat het ophogen van de dijken de mensen conform de veiligheidsnorm beschermen maar ook zorgen voor waterstandsverlaging stroomafwaarts. Daarnaast is deze optie het minst belastend voor de omgeving, het milieu en de schatkist.

Hoewel het nog gaat om tussenresultaten worden er geen veranderingen in de inzichten verwacht. Rob Peperzak, wethouder in Gennep: “De afgelopen maanden hebben we vele gesprekken gevoerd in de omgeving. Hoogwaterbescherming leeft enorm. Ik heb voor- en tegenstanders van de alternatieven gehoord. Dit is een tussentijdse update, de stuurgroep geeft nog geen advies aan de minister. Dat gebeurt later in de verkenning. Maar ik ben opgetogen dat we als stuurgroep Lob van Gennep de mensen alvast open en transparant mee kunnen nemen in de tussenresultaten van de verkenning.” Geertjan Wienhoven, wethouder in Mook en Middelaar, vult aan: “De energie en focus van mensen die in werkateliers en omgevingswerkgroepen met ons meedenken, kan zich nu richten op de ruimtelijke inpassing van een gewone dijkversterking en de versterking van gebiedskwaliteiten. Hierdoor voeren we het goede gesprek met de mensen in het gebied.”

Definitief besluit
De zogenaamde verkenningsfase, waarin alle drie de alternatieven in onderzoek blijven, wordt de komende tijd afgerond. In november organiseert het project nieuwe informatiebijeenkomsten om de omgeving bij te praten over de tussenresultaten. Voor de zomer van 2021 zal minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een concept beslissing nemen. Hierop kan vervolgens gereageerd worden waarna de stuurgroep de minister opnieuw zal adviseren in haar definitieve besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant