Het eerste elftal van VCA, met op de voorgrond (derde van links) hoofdtrainer Mark van Wijk.
Het eerste elftal van VCA, met op de voorgrond (derde van links) hoofdtrainer Mark van Wijk. Foto: VCA

‘Voetballend is het bij VCA vaak prima, maar het moet veel constanter’

Voetbal 575 keer gelezen

SINT AGATHA | Na een paar seizoenen in de anonimiteit wil VCA dit seizoen weer een rol van betekenis gaan spelen in de vijfde klasse. “Voetballend zijn we een van de betere ploegen, maar het moet nog een stuk constanter”, vindt hoofdcoach Mark van Wijk.

Door Martijn Schwillens

Illustratief voor de wisselvalligheid die eruit moet, zijn de eerste twee wedstrijden van het huidige seizoen, legt Van Wijk uit. “Tegen Fiducia (2-3) wonnen we in de 91ste minuut en tegen DWSH’18 verspeelden we twee punten in de 94ste minuut. Dat is nog altijd beter dan twee gelijke spelen, maar tegen DWSH (3-3) namen we een 3-1 voorsprong en hadden we de wedstrijd onder controle. We verzuimen de 4-1 en 5-1 te maken en dat kwam ons duur te staan. Dat is het grote verschil. Voetballen kunnen we goed, maar we slagen er nog onvoldoende in om onder de druk uit te voetballen als de tegenstander met lange ballen gaat werken en vol de beuk erin gooit. Dan lopen we teveel achteruit, waardoor we te vaak het heil over onszelf afroepen.”

Doorontwikkelen
Van Wijk geeft aan dat het stopzetten van het vorig seizoen eigenlijk ‘op een ongelukkig moment kwam’. “We waren goed uit de winterstop gekomen, maar gelukkig heb ik vanaf de voorbereiding al kunnen voortbouwen op waar we in maart zijn gestopt. Omdat we niet een echte nummer 9 hebben, zijn we met een ander systeem gaan spelen. Een soort 3-5-2. Ik ben een opbouwtrainer, ik vind het proces soms interessanter dan de punten. We willen wedstrijden domineren en controleren, maar we krijgen nog teveel naïeve goals tegen. Dat heb ik als trainer ingecalculeerd, maar de jongens zijn gelukkig erg leergierig”, weet de 37-jarige Van Wijk, die zijn ploeg zondag onnodig zag verliezen (3-1) tegen Boerdonk door twee tegengoals in de eerste zes minuten.

Compliment
De Wageninger, bezig aan zijn tweede seizoen in Sint Agatha, roemt de trainingsopkomst bij VCA. “Ik heb nog nooit met minder dan vijftien spelers op de training gestaan. Als kleine dorpsclub met een kleine selectie is dat erg fijn. Ik weet van andere trainers dat het ook anders kan namelijk. Hiervoor wil ik de groep dus echt een compliment maken. Ook tijdens de ‘coronastop’ hebben de spelers hun individuele trainingsprogramma’s goed gevolgd. Dat zegt veel over wat de jongens willen bereiken dit seizoen.”
En corona? “Het is qua wedstrijdbesprekingen soms wat behelpen met twee kleedkamers. Op de training zelf kan ik niet heel veel aanpassingen doen, want voetbal blijft nu eenmaal een contactsport. Wel reizen we naar onze uitwedstrijden met een mondkapje op om het risico te beperken.”

Doelstelling
“We gaan dit seizoen voor een plek bij de eerste zes, met uitzicht op een periode. Dit is een klasse (5E) waarvan ik verwacht dat vijf a zes ploegen gaan strijden om de tweede plek achter HBV, dat kampioen moet worden. Als wij constanter kunnen presteren, behoren wij tot die vijf/zes ploegen”, verduidelijkt Van Wijk. “Die doelstelling hebben we als selectie ook afgesproken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant