Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Archieffoto.</p>

Archieffoto.

(

Foto: Aileen van Tilburg

)
COLUMN

‘Hans Teunissen mag met Gennep op zoek naar identiteit’

  •   keer gelezen

Lange tijd heb ik er een zwaar hoofd in gehad, maar het tij is aan het keren. Het denken over het opdelen van de gemeente Gennep in stukjes Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kan even ‘on hold’ worden gezet, zo lijkt het. Er is rust in de tent gekomen.

Peter de Koning vertrok er als burgemeester. Volgens hemzelf vrijwillig, maar het gekonkelfoes rond zijn persoon was domweg voor hem en zijn vrouw niet meer te harden. Het leek er even op dat er geen gek meer te vinden zou zijn die zijn vingers in het Gennepse wespennest durfde te steken.

Maar toch, ook op het Gennepse potje past een deksel, zo blijkt nu. En hoe? Hans Teunissen is in een warm bad terecht gekomen. Dat hij van D66 is, nemen we schouderophalend ter kennis, het zal hooguit bij een enkeling in het Noord-Limburgse nog wat weemoedige herinneringen oproepen aan de tijd dat die club daar heer en meester was. Hij is oom van de bekende wielrenner Mike Teunissen, tja, net alsof hem dat sympathieker maakt. Zelf fietst hij ook regelmatig, och, laat hem, ik toon hem een keer mijn achterste op de fiets en dan laat hij het wel om het daar ooit nog over te hebben.

Zijn opa woonde in Oeffelt, hoeft geen pré te zijn, maar je kunt het hem ook niet verwijten.

Lezend over zijn toegankelijkheid, glijden je gedachten snel terug naar vroegere tijden, waarin Gennep geleid werd door burgemeester Eric Berger, een heer van stand, burgemeesterszoon, eentje van de ouderwetse snit. Die kwam niet bij jou aan de keukentafel, jij mocht na een uitgebreide voorbereiding bij hem op audiëntie. Dat was nog eens andere koek.

Kortom, Gennep is de moderne tijd ingevaren met een burgemeester die het stadje verdient. Worstelend met een rare mengeling van een Limburgs-Gelders-Brabantse identiteit wordt het tijd dat het een eigen koers gaat varen als regio-centrum van Noord-Limburg. Teunissen moet snel van Venraij naar Gennep of een van zijn kerkdorpen verhuizen. En hij zal dan met zijn vrouw ervaren dat ze met een paar kilometer in een heel andere wereld terecht zijn gekomen. Venraij is nog echt Limburg, hoor de mensen daar praten en je krijgt al jeuk.

En Gennep? Mooie klus voor Teunissen om die identiteit te vinden, eindelijk. Fijn dat-ie ongeduldig is. Aan het werk, nu!

Koos

Meer berichten