Bewapend met champagne kon het elftal vrijwilligers het Hapshuis toch feestelijk openen.
Bewapend met champagne kon het elftal vrijwilligers het Hapshuis toch feestelijk openen.

Het 'Hapshuis' is een waar pronkstuk geworden

Algemeen 1.144 keer gelezen

HAPS | Maar liefst 500 uren werk heeft het de 11 vrijwilligers uit Haps gekost om het te bouwen: het ‘Hapshuis’ in het Hapse Park de Wild. Woensdag 7 oktober was het dan eindelijk zo ver en werd het houten huisje, een levensgroot replica van een prehistorische boerderij, officieel geopend. Door het oplaaiende coronavirus een sobere plechtigheid, maar dat kon de trots die de mannen voelden niet krenken. “Zoiets kun je niet alleen, niet met zijn twee. Nee, zoiets krijg je enkel voor elkaar met een hechte groep mensen.”

Door Mans Pere

Gezien de bijzonder stevige regenval bij aanvang, komt de vraag waarom het Hapshuis geen dak heeft, bijna letterlijk weer bovendrijven. Toch hebben de vrijwilligers juist bewust enkel het houten skelet van het bouwwerk in elkaar gezet. “We willen laten zien hoe de huizen toen in elkaar staken. Hoe mensen bouwden zonder modern gereedschap” vertelt vrijwilliger Harrie van Boekel. Een korte inspectie leert dat er in de hele constructie geen spijker aan te pas is gekomen. Het hout is op een dusdanige manier gesneden en geschild dat alles perfect in elkaar past en een stevig geheel vormt. Het enige staaltje moderne techniek is het lichtspotje in de grond, waardoor de Hapsenaar ook ‘s avonds genieten van het bijzondere bouwwerk.

Eerste resten
In de jaren zestig zijn er op de locatie de eerste resten aangetroffen van dit prehistorische boerderijtype, stammend uit de ijzertijd (zo’n 500 jaar voor Christus). Het is hierom dat dit boerderijtype de naam ‘Hapshuis’ heeft gekregen. Vergelijkbare replica’s staan bijvoorbeeld ook in Someren en Eindhoven, waar later ook resten van dit type boerderij zijn gevonden. De vrijwilligers van Park de Wild vonden echter dat, gezien de naam en de historische vindplaats, het niet door de beugel kon dat Haps niet zelf zo’n boerderij heeft. Dus zo geschiede.

Trots
Volgens Marius, één van de vrijwilligers, is alles in rap tempo verlopen, vanaf het allereerste prille begin. “Het contact met de gemeente, omtrent de vergunning en alles, verliep ontzettend soepel” vertelt hij complimenterend. “Verder is het hele huis zelf in 10 werkdagen opgebouwd. Er is ontzettend hard gewerkt. We hebben in die week dat het 35 graden was hier die balken staan schillen” lacht hij. Het bouwwerk, inclusief informatieborden, staat er nu prachtig bij. “Ik ben ontzettend trots. Het is een waar pronkstuk geworden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant