Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Foto: Politie Oost Brabant
UPDATE

Politie deelt verdere details enorme vuurwerkvondst Oeffelt

  •   keer gelezen

OEFFELT | In een woning aan de Brakels Eng in Oeffelt trof de politie in de avond van woensdag 14 oktober een enorme partij illegaal zwaar vuurwerk aan. Met het in beslag nemen van bijna 300 kilo aan vuurwerk heeft de politie een einde gemaakt aan een zeer gevaarlijke situatie. Eén van de bewoners is aangehouden. Verder is de politie druk bezig met een onderzoek naar een drietal jeugdige verdachten. 

“We kwamen de partij op het spoor nadat een leerling van een middelbare school uit de omgeving was betrapt met zo’n 80 stuks zgn. nitraten; zeer zware illegale vuurwerkbommen” aldus de politie. Dit zette een uitgebreid onderzoek in gang dat leidde tot een adres in Oeffelt. Bij deze woning trof de politie een “schrikbarende hoeveelheid soortgelijk vuurwerk” aan. De politie spreekt van ongeveer 1600 nitraten en 51 cobra’s.

Later op die middag leidde het onderzoek naar de woning aan de Brakels Eng in Oeffelt. In de garage van dit pand lag een kleine 300 kilo aan soortgelijk illegaal vuurwerk. Volgens de politie genoeg om, indien het zou exploderen, enorme schade aan de wijk te veroorzaken. Al het aangetroffen vuurwerk is bij de inval in beslag genomen. 

Een speciaal team heeft de tientallen dozen vuurwerk meegenomen naar een aangewezen opslaglocatie (Foto: SK-Media)

Risico’s
Een gespecialiseerd team heeft het in beslag genomen vuurwerk overgebracht naar een aangewezen opslaglocatie. Tegen de drie jeugdige verdachten loopt een onderzoek. “Wij willen precies weten wie er verantwoordelijk is geweest voor deze gevaarlijke situatie in Oeffelt. Daarom is het belangrijk dat er verder onderzoek plaatsvindt, “ aldus officier van justitie Janine Kramer van het Openbaar Ministerie. “Er worden grote risico’s genomen en volstrekt onschuldige buurtbewoners kunnen daarvan het slachtoffer worden, bijvoorbeeld als dit soort bommen per ongeluk ontploft. De gevolgen zijn dan niet te overzien. Deze vorm van criminaliteit mag niet onderschat worden. Het is niet voor niets dat wij hard optreden tegen iedereen die illegaal vuurwerk zoals mortieren en cobra’s importeert, verhandelt, maakt of afsteekt.”

Burgemeester Van Soest van de gemeente Boxmeer noemde het op Twitter “een mooie vangst van de politie”, maar voegde daar terecht aan toe: “maar wat een domme actie om zoveel zwaar vuurwerk in huis te halen en anderen in gevaar te brengen.”

Meer berichten