Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
De wethouders Rob Janssen en Janine van Hulsteijn onthullen het werk van de Mé.rt. Dit object wordt op formaat 100 bij 140 centimeter geveild. (Foto: Jan Tomasila)
De wethouders Rob Janssen en Janine van Hulsteijn onthullen het werk van de Mé.rt. Dit object wordt op formaat 100 bij 140 centimeter geveild. (Foto: Jan Tomasila) (Foto: )

Veiling van originelen Gennepse ‘tunnelkunst’

  •   keer gelezen

GENNEP | De fietsende passanten die dagelijks pendelen tussen Gennep en de Maasbrug kennen ze inmiddels op hun duimpje. De kleurrijke schilderwerken aan de wand van de onderdoorgang bij de Weverstraat worden gewaardeerd bij jong en oud. Drukken van de werken die refereren aan het verleden en heden van Gennep, kunnen in diverse formaten besteld worden. De originele doeken worden van 1 november tot 1 december geveild. De opbrengst van de verkoop gaat naar de Hersenstichting. 

Door Jos Gröniger

De originele werken zijn eigendom van de gemeente Gennep, en pronken met toestemming van de eigenaar UNA Vastgoed (Oss) in de etalage van de voormalige kapsalon Van den Heuvel op de hoek van de Niersstraat en de Markt in Gennep. Ook daar werpen de geïnteresseerden en andere passanten een blik op de kunst. De expositie achter glas loopt totdat de verbouwing van het pand start. De kunst in de etalage en in de tunnel is het werk van Gennepenaar Hay van Arensbergen (59), die bescheiden blijft. “Noem me geen kunstenaar. Ik vind kunstenmaker meer op zijn plaats. Ik maak ook geen schilderijen. Ik noem het werkstukken.”

Van Arensbergen geeft een eigen invulling aan het begrip kunst. In zijn werkstukken interpreteert hij ook een gebeurtenis of een beeld dat het midden houdt tussen werkelijkheid en eigen beleving. “Ik tekende vroeger veel. Door mijn werk stopte ik, maar sinds ik meer tijd heb, schilder ik.

Aansprekende kleuren
De werken van Hay van Arensbergen springen in het oog door de kleurstellingen. “Ik gebruik de kleuren die met name jongeren aanspreken.” Het kleurenspectrum wekt de aandacht van deze doelgroep. Ook het college van B en W beviel de werken van de echte Gennepenaar. “Ik kreeg het verzoek of ik voor de wanddecoratie in de fietstunnel wilde zorgen. De opdracht was dat de werken moesten aansluiten bij de LHBTI-gedachte.” Tegen een kleine vergoeding nam hij de klus aan. “Ik heb gezegd dat ik het voor een kop koffie en een plakje cake wilde doen.”

Monumenten & Momenten
De kunstenmaker presenteerde in november vorig jaar het idee Monumenten & Momenten. Zijn gedachten gingen uit naar het heden en verleden van Gennep met de verbinding naar 75 jaar vrijheid. Op de zelfgemaakte doeken schilderde Hay van Arensbergen bekende Gennepse objecten en gebeurtenissen zoals de Barmhartige Samaritaan, het Ellen Hoffmannplein en het gemeentehuis, de ooievaars, Vastelaovend, het stadhuis met regenboog en het Tortelduivenbier. In de tunnel keerden de werken terug als puzzelstukken.

Veiling
De werken zijn in de vorm van drukken in formaten van A5 tot A1 tot 1 december te bestellen. De originelen worden geveild. Belangstellenden kunnen op de speciale formulieren op elk werk één bod uitbrengen op de werken van 80 bij 60 centimeter. De hoogste inschrijver mag het overnemen. Deze formulieren zijn beschikbaar bij Hotel de Kroon en De Kunstschat aan de Markt. De actie loopt tot dinsdag 1 december. “De opbrengst gaat naar het goede doel, de hersenstichting”, besluit Hay van Arensbergen.

Meer berichten