Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Archieffoto.</p>

Archieffoto.

(Foto: Aileen van Tilburg)
Column

‘Hoeveel verstand heeft een Genneps raadslid van een balzak?’

  •   keer gelezen

Nou lijkt me dit stukje niet het uitgelezen podium om het te gaan hebben over de schoonheid van de diverse facetten van mijn lichaam. Maar als u het toch wilt weten: mijn balzak is een oninteressant, tamelijk vormeloos onderdeel. Laat ik zeggen: het zal u niet fascineren.

Maar toch, toen het Gennepse raadslid Fake Mulder een recent geplaatst kunstwerk in zijn dorp typeerde als balzak, ben ik op mijn fiets er eens langs gereden. Wat wil het geval: er is besloten tot het formeren van een Kapellenbaan, een regionaal project waarin verschillende kunstenaars – van heel hoog en nationaal niveau, maar daar heb ik geen verstand van - een eigen versie van de traditionele veldkapel maken.

Een van de eerste eigentijdse veldkapellen is van de hand van Joep van Lieshout. Zijn creatie heet Panta en staat aan de Niersdijk, achter de Martinuskerk en aan het Pieterpad. Het is een kunstwerk van polyester waar je in kunt kruipen voor een moment van bezinning. Dat laatste lijkt me nooit kwaad kunnen.

Het bouwsel is een dikke twee meter hoog. Grappig, denk ik, en daarmee houdt het wel zo’n beetje op met wat ik ervan vind. Graag vind ik me in de omschrijving van mensen die veel meer verstand hebben van kunst dan ik, dat het nergens op lijkt. Blijkt ook de bedoeling te zijn. Helemaal top.

Fake Mulder, het Gennepse SP-raadslid, besprak in de gemeenteraad – let wel: het hoogste orgaan van de gemeente – deze kunstzinnige uiting en had het “van horen zeggen” met enige schroom over de gelijkenis met een balzak. Hoe komt hij er op? Als hij het had gehad over een bilpartij, borsten of twee tegen elkaar gedrukte ballen gehakt, had hij wat mij betreft evenveel gelijk. Enne….. zei hij: “Wat we hebben geleerd over de bloemetjes en de bijtjes wordt in de balzak in de praktijk gebracht.”

Ach, mijnheer Mulder, kom onder die steen vandaan, daar hebben we dit niet voor nodig, daar hadden we vroeger al fietsenstallingen, bushokjes of desnoods de keukentafel voor. En als Panta het wat gerieflijker maakt, het zij zo, gemak dient de mens.

Ik zie uit naar de volgende kunstwerken in het kader van deze Kapellenbaan. En verander desnoods het thema in: ‘Make love, not war.’ Het gaat om het idee, mijnheer Mulder, hoe een balzak eruit ziet, interesseert zelfs dan niemand.

Koos

Meer berichten