Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Leo rijdt nog steeds met heel plezier mensen naar en van de dagbesteding.</p>

Leo rijdt nog steeds met heel plezier mensen naar en van de dagbesteding.

(Foto: )

'Hoe blij mensen zijn wanneer ik langskom…'

  •   keer gelezen

LANGENBOOM | Leo van der Linden uit Langenboom is één van de zes vrijwillige chauffeurs van Sociom. Per week stapt hij één dagje in zijn trouwe blauwe Seat om mensen naar en van de dagbesteding te brengen. Maar Leo zoekt collega's.

“Je kunt niet altijd maar thuis zitten.” Dat lijkt wel hét levensmotto van Leo van de Linden. Als de 79-jarige Langenboomenaar niet in de auto zit voor Sociom, dan is hij wel te vinden in De Wis, bijvoorbeeld om te biljarten. “Ik vind het heerlijk om lekker bezig te zijn” vertelt Leo op een rustige maar opgewekte toon. “Je bent lekker onder de mensen, krijgt leuke en mooie verhalen te horen. Dat is met het rijden voor Sociom precies zo.”

Eind jaren negentig is Leo begonnen als vrijwillig chauffeur. Daarvoor was hij al geruime tijd werkzaam bij Stork, het hedendaagse Marel. “Er werd gereorganiseerd en ik hoorde dat ik er helaas ook uit moest. Ik was 55… Toen heb ik eerst een klein jaartje goed nagedacht wat ik dan wilde gaan doen. Wat nou echt bij mij past.”

“Vroeger waren wij als gezin al sterk betrokken bij de maatschappij” vervolgt Leo zijn vertellen. “Daarnaast heb ik het altijd al het leuk gevonden om op de weg te zijn. Toen ze dus 22 jaar geleden op zoek waren naar een chauffeur om mensen van en naar de dagbesteding te vervoeren, vielen voor de puzzelstukjes op de plek.”

Met het verstrijken der jaren heeft Leo er vervolgens eigenhandig voor gezorgd dat het chauffeurslegertje sterk bleef en groeide. De buurman bijvoorbeeld, die viel tijdens Leo’s vakantie voor hem in en stapt nu nog steeds achter het stuur. “En ook hij heeft weer nieuwe mensen aangedragen. Via via, in je eigen omgeving vind je vaak heel gemakkelijk nieuwe mensen.”

Maar het chauffeurslegertje is niet groot genoeg. Hoewel het werk, mede dankzij de moderne apptechnieken, nog steeds vlekkeloos verloopt, kampt Sociom met een nijpend chauffeurstekort. Het is daarom dat er ook buiten Leo's uitgebreide netwerk wordt gezocht naar mensen die graag voor een ander achter het stuur kruipen. "Het is prachtig werk! Als je ziet hoe blij mensen zijn wanneer ik langskom…”

Meer berichten