Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>De directeur van het Oorlogsmuseum in Overloon met het Dodenboek van Auschwitz.</p>

De directeur van het Oorlogsmuseum in Overloon met het Dodenboek van Auschwitz.

(Foto: Oorlogsmuseum Overloon)

Oorlogsmuseum geeft bijzondere boeken terug om diefstal te voorkomen

  •   keer gelezen

OVERLOON | Recentelijk zijn er uit zowel een oorlogsmuseum in Beek als Ossendrecht bijzondere boeken buitgemaakt bij een inbraak. Om te voorkomen dat het Oorlogsmuseum in Overloon ook slachtoffer wordt van een dergelijke diefstal, heeft de directie besloten het Dodenboek uit Auschwitz en het boek ‘die Niederlande und das Reich’ terug aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam te geven. De twee boeken zijn door NIOD jaren geleden in bruikleen gegeven aan het Overloonse museum. 

Het vijftien kilo wegende boek ‘die Niederlande und das Reich’ werd op 11 mei 1942 door Rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart geschonken aan Anton Mussert voor zijn verjaardag. Mussert was op dat moment de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) in Nederland. Het boek zou de eeuwenoude verwantschap tussen Duitsland en Nederland moeten benadrukken, zo luidde het indertijd.

Het andere boek, het Dodenboek (Sterbebuch) van Auschwitz, is een onderdeel van de officiële boekhouding van het vernietigingskamp. Het boek werd door een overlevende meegenomen naar Nederland zodat het als bewijs kon gelden van de wreedheden die daar begaan waren. Dit boek is als enige uit een reeks van tientallen boeken in West-Europa terecht gekomen. De overige delen bevinden zich vermoedelijk in gebieden van de voormalige Sovjet Unie. 

Het is treurig en triest dat het museum zich genoodzaakt zag om deze maatregelen te treffen. Maar het museum moet in deze tijden alert zijn én blijven. Daarom wordt het zekere voor het onzekere genomen en zijn deze boeken inmiddels terug naar Amsterdam.

Meer berichten