Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Ruim drie kwart van de inwoners van Waterschap Aa en Maas vindt dat ze zelf iets moeten doen om wateroverlast te voorkomen </p>

Ruim drie kwart van de inwoners van Waterschap Aa en Maas vindt dat ze zelf iets moeten doen om wateroverlast te voorkomen

(Foto: )

Oost-Brabanders willen meehelpen tegen waterproblemen

  •   keer gelezen

REGIO | Ruim drie kwart van de inwoners van Waterschap Aa en Maas vindt dat ze zelf iets moeten doen om wateroverlast of juist tekort te voorkomen, blijkt uit een onderzoek van de waterschappen. In en om het huis spant de helft van de inwoners zich dan ook in om wateroverlast te beperken.

In het onderzoek, uitgevoerd door Blauw Research, is aan een steekproef van 1025 inwoners gevraagd wat zij zelf doen om bij te dragen aan schoon en voldoende water. Ruim twee derde van de respondenten (68%) in Oost-Brabant levert chemische middelen en frituurvet gescheiden in. Van vochtige doekjes en tampons weet twee derde dat deze in de afvalbak thuis horen in plaats van in de wc. Meer dan de helft van de tuinbezitters (57%) vervangt tegels voor gras of planten, zodat regenwater beter in de grond kan zakken.

Bijna een derde van de inwoners gebruikt biologische schoonmaak-, bestrijdings- of gewasbeschermingsmiddelen en 20% haalt zwerfvuil uit het water. Ook dragen mensen bij aan schoon en voldoende water door het aanleggen van geveltuintjes die regenwater opvangen en te stoppen met het voeren van brood aan eendjes. Steeds meer scholen hebben bovendien een groen en watervriendelijk schoolplein.

Trots
Dijkgraaf Lambert Verheijen: “ik ben er trots op dat ruim drie kwart van de inwoners in ons werkgebied aangeeft dat zij positief zijn over ons werk in hun direct omgeving. Het is goed om te weten dat dit wordt gewaardeerd. Omdat wij door de klimaatverandering vaker te maken hebben met langere periodes van droogte, maar ook met extreme regen en hitte, is ons werk meer zichtbaar. We werken samen met onze inwoners en bedrijven zodat ons watersysteem tegen een stootje kan.”

‘Waterbazen’
Op maandag 26 oktober is een publiekelijke campagne genaamd ‘Waterbazen’ van start gegaan. Met deze campagne, opgezet door alle 21 Nederlandse waterschappen, worden inwoners en bedrijven gestimuleerd om zelf waterbewuster bezig te zijn en daarbij zoveel mogelijk mensen te betrekken.

Meer berichten