Louis Thijssen geniet thuis van de balkontuin
Louis Thijssen geniet thuis van de balkontuin

Louis Thijssen, een Cuijkse voetbalman in hart en nieren

Algemeen 974 keer gelezen

Cuijkenaar Louis Thijssen is onlangs 85 jaar geworden. Hij woont met Ria nu 15 jaar op de Lavendel maar werd geboren in de Smidsstraat. Louis was een peuter toen het 9-koppige gezin verhuisde naar de Kaneelstraat. Na de trouwerij woonde het stel zeven jaar in de Aleidestraat, waar de beide dochters, Mayke en Sanneke, werden geboren. Na vervolgens 34 jaar op de Rozenobel gewoond te hebben, verhuisden ze opnieuw. “We woonden graag in het centrum maar voor mijn vrouw werd o.a. het werk in de tuin op een gegeven moment teveel” legt Thijssen uit, zittend op het mooie tuinbalkon.

Door Ans Stoub

Thijssen voetbalde als kind graag maar kreeg op 14-jarige leeftijd hersenvliesontsteking waardoor hij drie dagen in coma lag. “Daar ben ik gelukkig wel uitgekomen, een leeftijdgenoot van mij niet”, blikt Thijssen terug. “Maar het jaar daarna kreeg ik ook nog pleuritis waardoor ik het zelf voetballen wel helemaal kon vergeten, maar ik bleef wel fan van JVC. Toen ik 18 werd, in 1973, vroegen ze van JVC of ik jeugdleider wilde worden. Dat ontwikkelde zich tot jeugdsecretaris, jeugdvoorzitter en later secretaris van de hele vereniging. Ondertussen had de KNVB mij ontdekt en haalden ze me naar de toenmalige subcommissie, de afdeling Maasbuurt. Daarnaast werd ik ook lid van de KNVB-jeugdcommissie van heel Noord Brabant. Ik maakte elke 14 dagen het KNVB-programmaboekje voor het jeugdvoetbal met daarin de officiële mededelingen, het wedstrijdprogramma, de uitslagen en de boetelijst.”

Qua werk was Thijssen eerst dertien jaar letterzetter maar heeft daarna 26 jaar kantoorwerk gedaan wat hij leuker vond en hem beter lag.

“Ik was in die tijd ook actief als scheidsrechter en heb op redelijk niveau gefloten tot en met een wedstrijd met 1500 man langs de kant. In het begin moest dat met de trein waardoor ik van half ’s ochtends tot half negen ’s avonds weg was. Later kon ik gelukkig met de auto van mijn zwager die toentertijd vanwege een verbouwing van hun huis, tijdelijk bij ons inwoonde.

Toen ik 57,5 jaar was kon ik uittreden van het werk waardoor ik nog meer tijd kreeg voor de voetbalwereld. Toen in 1996 de Afdeling Noord Brabant werd opgeheven, vroeg de KNVB of ik verantwoordelijk wilde zijn voor het aanstellen van alle scheidsrechters in de nieuwe afdeling Zuid II. Dat heb ik tot mijn 70e gedaan. Helaas moest ik toen, door de leeftijdsgrens, stoppen.”

Nog niet genoemd is dat Thijssen vanaf 1976, eerst het maken van de wedstrijdverslagen en later het verzamelen van alle uitslagen uit de hele regio voor zijn rekening neemt. Die gegevens worden op zondag van half vijf tot tien uur s’avonds ingevuld op een van tevoren al samengestelde lijst van de wedstrijden. “In het begin ging dat direct op papier met zo’n hand typemachine. Dat ging dan in een envelop die ik aan de conducteur van de trein meegaf naar Nijmegen. Daar stond dan weer iemand die het naar de drukkerij van de Gelderlander bracht. Op een gegeven moment kwamen ze de lijsten met een taxi ophalen”, licht Thijssen toe. De techniek stond niet stil en men ging de telefoon gebruiken. Thijssen: “Er werd een telefoonhoorn met de computer verbonden en die hoorn hield ik dan tegen de hoorn van de gewone telefoon en zo werden de uitslagen dan doorgestuurd. Maar tegenwoordig gaat alles digitaal, zowel het inzamelen als het doorgeven.”

Gevraagd naar wat hem bijgebleven is als hoogtepunt in zijn voetbal gerelateerde carrière heeft Thijssen er meerdere. “Als supporter van JVC zijn dat de verschillende kampioenschappen natuurlijk, maar het aanstellen van de scheidsrechters en het contact met hen vond ik ook leuk om te doen.”

De twee dochters van het echtpaar kregen ieder drie kinderen waarvan maar één kleinzoon het voetbalgen van opa heeft meegekregen. De beide dochters hebben wel dezelfde liefhebberij voor muziek maken. Thijssen heeft namelijk 25 jaar bij de harmonie gespeeld op alle mogelijke blaasinstrumenten en eindigend als slagwerker. Dat was vaak optreden in het weekend en dus lastig te combineren met het voetbalwerk. Na zijn pensionering heeft hij met plezier door de week bij het seniorenorkest achter het slagwerk gezeten.

Nog steeds gaat Thijssen ook live naar het voetballen van JVC kijken, vanwege een onwillige heup met de scootmobiel of auto. Zijn vrouw gaat alleen mee als het mooi weer is. “We hebben een tv in de kamer én een op de slaapkamer. Dan kan mijn vrouw wat anders kijken als ik alle voetbaluitzendingen op de tv zit te volgen” legt Thijssen uit met een glimlach.

“Ik zoek nog een plek om overdag te kunnen rikken, dat lijkt me ook leuk”, besluit Thijssen het interview.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant