Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
v.l.n.r. Nelly Grutters, mevrouw Canjels en dochter Jolanda.
v.l.n.r. Nelly Grutters, mevrouw Canjels en dochter Jolanda. (Foto: )

Tafeltje Dekje in de gemeente Boxmeer

  •   keer gelezen

Tafeltje Dekje is een van de diensten van de SWOGB. 7 Dagen in de week worden er warme maaltijden bezorgd in alle 11 dorpen. Minder dan 7 dagen hiervan gebruik maken is ook mogelijk. Tafeltje Dekje is ook mogelijk als b.v. een van de partners is opgenomen of als een tijdelijke oplossing.

Het bezorgen gebeurt door vrijwilligers. De bezorger komt 1 keer in de 6-7 weken aan de beurt om 1 van de totaal 9 routes te bezorgen. Totaal zijn hier ruim 100 vrijwilligers mee bezig. In ieder dorp of regio is een coördinator die bij een aanvraag verder alles regelt en waar je ook voor meer informatie terecht kunt. De maaltijden worden gemaakt bij Hofmans in Malden; iedere week is er een nieuwe menulijst waarbij de gebruiker zelf kan kiezen uit verschillende mogelijkheden. Hiermee wordt rekening gehouden met uw wensen.
Tot oktober hadden we 260 gebruikers en de verwachting is dat we dit jaar ca. 50.000 maaltijden bezorgd hebben. Natuurlijk is er bij deze doelgroep van gebruikers een groot verloop, vanwege overlijden, opname in een verpleeg- of verzorgingshuis enz.. Dit jaar zijn er van de 105 bezorgers 7 gestopt. Van deze 7 zijn er 5 bezorgers boven de 80 jaar en 2 zijn er gestopt vanwege een verhuizing naar elders. Voldoende reden om ze hier te vermelden (met het aantal jaren dat ze bezorgd hebben): Wim Schaminee (25 jaar) en Bert Wijtten (18 jaar) uit Beugen; Gina en Martien Stiphout (25 jaar), Johan van Etten (17 jaar), Carine en Karel Ebbeke Boxmeer (12 jaar). Van hen is/wordt op gepaste wijze afscheid genomen.

Corona:
Vanaf medio maart heeft bij Tafeltje Dekje het Corona-virus nogal wat onrust- en extra werk veroorzaakt. De vraag om door te blijven gaan ja of nee, kwam regelmatig terug. Opvallend hierbij was dat ons team van coördinators en bezorgers hierin erg duidelijk waren, doorgaan, ondanks toch een zekere druk van buitenaf. Met de nodige aanpassingen en voorzieningen, rekening houdende met de richtlijnen, is het tot nu toe steeds gelukt de maaltijden te blijven bezorgen, naar volle tevredenheid van de gebruikers.

100e Nieuwe inschrijving dit jaar:
Op de foto zien we mevrouw Canjels, contactpersoon dochter Jolanda en coördinator Boxmeer Nelly Grutters. Als een nieuwe gebruiker zich heeft aangemeld via de plaatselijke coördinator wordt er een afspraak gemaakt met de gebruiker en haar/zijn contactpersoon waarbij een en ander wordt afgestemd en het aanvraagformulier verder wordt ingevuld. Tevens wordt er een machtigingsformulier ingevuld i.v.m. de maandelijkse automatische incasso.
Hierbij een korte impressie van dochter Jolanda: "Mijn moeder is met Tafeltje Dekje begonnen vanwege haar afnemende gezondheid. Het koken voor haar werd een steeds grotere opgave. Aangezien ze sinds kort alleen is, is Tafeltje Dekje een ideale oplossing. De aan huis afgeleverde maaltijd bevat 3-gangen. Er is zeer ruime keuze in het samenstellen van je eigen maaltijd via een wekelijks formulier. De maaltijd wordt door vrijwilligers bij haar aan de voordeur afgeleverd. Dus er is in zekere zin ook een sociale controle. De bezorger ziet en hoort de klant iedere dag en weet dan dat alles oké is. Mocht ze een dag afwezig zijn dan kan ze dit telefonisch doorgeven. Door Tafeltje Dekje hoeft mijn moeder ook minder vaak naar de winkel om boodschappen te doen, wat zeker in deze Corona-tijd belangrijk is. Mijn moeder is een zeer tevreden klant en kijkt graag naar haar maaltijd uit."

Nieuwe bezorgers:
In alle plaatsen in onze gemeente zijn we nog op zoek naar nieuwe bezorgers die ons team komen versterken. Als je geïnteresseerd bent neem dan contact op met de coördinator in jouw woonplaats of regio. Ondertussen hebben we dit jaar, ondanks Corona, toch alweer 15 nieuwe bezorgers mogen verwelkomen. Om een betere- gelijkmatige verdeling te krijgen en om het verloop in de toekomst op te kunnen vangen, zoeken we vrijwilligers/bezorgers.

Onze coördinators:
Boxmeer en Sambeek: Nelly Grutters tel: 0485-572134 of Jac de Best tel: 0485-572252 Oeffelt: Peter Ermers tel: 06-20625198. Beugen en Rijkevoort: Gerry Grutters tel: 0485-371752. Groeningen, Holthees, Maashees, Overloon, Vortum-Mullem, Vierlingsbeek: Mia Bloemen tel: 0478-641403 of Greet Buunen tel.: 0478-852114

Meer berichten