<p>Wethouder David S&ouml;lez opende dinsdag de nieuwe, belonende snelheidsmeter.</p>

Wethouder David Sölez opende dinsdag de nieuwe, belonende snelheidsmeter.

(Foto: Mans Pere)

Nieuwe snelheidsmeter beloont goed rijgedrag

  •   keer gelezen

CUIJK | Belonen werkt beter dan bestraffen. Met die insteek is de nieuwe snelheidsmeter op de Hagelkruis in Cuijk geplaatst. Dinsdag 27 oktober werd de meter door wethouder David Sölez van de gemeente Cuijk officieel geopend. Tot uiterlijk 17 november zal de meter bijhouden met wat voor snelheid weggebruikers over de Hagelkruis rijden, om zo een spaarpot te vullen.

“Mensen schijnen gevoelig te zijn voor beloning. Meer dan voor bestraffing” legt een woordvoerder van de gemeente uit. Het is daarom dat de provincie deze bijzondere meter tijdelijk aan Cuijk beschikbaar stelt. Iedere auto die de meter passeert met een snelheid die niet boven het maximum van 30km/u uitkomt, doet de spaarpot met een paar cent oplopen. “Het doel is om samen €1000,- te sparen voor een speeltoestel in de eet- en beleeftuin van het Doehuis.” Het doel wordt dus sneller bereikt als mensen minder snel rijden.

De spaarpot maakt alvast een vliegende start. In de eerste tien minuten sinds de wethouder hem heeft aangezet, hebben voorbijrijdende Cuijkenaren de eerste euro al verdiend. “Als we ons zo 3 weken aan de snelheid gaan houden, dat loopt het snel genoeg op” merkt Sölez gevat op. “en er gaat geen geld uit als mensen wel te hard rijden”. De snelheid waarmee Cuijk de spaarpot vult kan tevens door iedereen worden bijgehouden. De meter geeft naast de gereden snelheid namelijk precies aan hoeveel er al verdiend is. Sölez: “Vaak laten meters alleen iets zien wanneer je te hard rijdt. Deze laat altijd je snelheid zien. Dat vind ik erg goed.”

Brabant gaat voor NUL verkeersdoden 
Zodra het bedrag van €1000.- euro bereikt is, zal de meter weer op zwart gaan en verhuizen. De meter is eigendom van de provincie en valt binnen een samenwerkingsverband tussen gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat en ook scholen om de verkeersveiligheid te verhogen. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Gemeenten kunnen de spaarmeter aanvragen waarna de provincie hem tijdelijk beschikbaar stelt. Het geld dat verkeersnemers samen bij elkaar kunnen sparen komt vanuit de gemeente zelf.

In mei 2018 werd de snelheidsmeter met beloning voor het eerst ingezet. De Helmondse Dijksestraat is een 30-km zone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Destijds overschreed 64% van de voorbijgangers de maximumsnelheid. De hoogst gereden snelheid was 86 km/uur. Tijdens de inzet van de nieuwe snelheidsmeter daalde het percentage snelheidsovertreders naar 42% en was de hoogst gemeten snelheid 71 km/uur. Volgens de gemeente ligt het percentage snelheidsovertreders op de Hagelkruis op ongeveer 50%. De gemeente hoopt dat de meter voor een daling in dit percentage zorgt en dit vervolgens ook laag blijft. “Het gaat om een gedragsverandering. Met deze meter willen we de dagelijkse sleur doorbreken. Dat kan voor verandering zorgen.” Opdat mensen ook rustig blijven rijden als de meter weer elders dienst doet.

Meer berichten