Het is inmiddels een komen en gaan van auto's in het voormalige van bouwmarkt Formido.
Het is inmiddels een komen en gaan van auto's in het voormalige van bouwmarkt Formido. Foto: Mans Pere

Mensen kunnen volop terecht in Cuijkse coronateststraat

Algemeen 984 keer gelezen

CUIJK | Het duurde een tijdje maar de nieuwe coronateststraat in Cuijk draait inmiddels op volle toeren. Sinds donderdag 22 oktober is de teststraat in het voormalige pand van bouwmarkt Formido aan de Grotestraat in Cuijk geopend. Iedereen met klachten kan zich aanmelden en laten testen door vakkundig personeel. “En mensen kunnen volop terecht!”

Met een mogelijkheid om tot 1600 testen per dag af te nemen, is de nieuwe teststraat in Cuijk de grootste van de GGD Hart voor Brabant. Dat maakt dat het inplannen van zo’n coronacontrole beduidend minder wachttijd kost dan voorheen. “Mensen kunnen zich eenvoudig aanmelden via het landelijke systeem en krijgen direct te zien waar en wanneer ze ergens terecht kunnen.” vertelt Thérèse Claassens, programmamanager van GGD Hart voor Brabant. “Inmiddels is het zo dat als men ’s ochtends belt, ze vaak ’s middags nog terecht kunnen.” Wim Hillenaar, burgemeester van gemeente Cuijk én voorzitter van de GGD Hart voor Brabant, kan dit bevestigen uit nabijheid “Ik hoorde vanochtend dat iemand zich moest laten testen, en hij kon vandaag om 11:00 uur al terecht.”

Voor mensen in het onderwijs of de zorg is er zelfs een extra snelle ‘fastlane’ geïnstalleerd. Niet alleen krijgen deze mensen voorrang, de testen worden ook in een apart laboratorium onderzocht. Mensen die zich voor 10:00 uur in de ‘fastlane’ hebben laten testen, weten voor 19:00 uur diezelfde dag al of ze besmet zijn, en anders de dag erna. “De ‘normale’ testen gaan grotendeels naar laboratoria in Duitsland” vertelt Claassens. “Dat duurt dus iets langer.”

Hoewel er dus al in flink tempo getest kan worden in Cuijk, zijn er vooralsnog geen plannen om ook sneltests af te nemen. “Daar komen weer allerlei andere voorwaarden bij kijken. En hoe plaats je die sneltests in de logistiek?” licht Hillenaar toe.

“Het afnemen van tests is eigenlijk geen GGD taak” ligt Claassens verder toe. “Dat is iets dat we eigenlijk nooit doen. Zeker niet op deze schaal.” De GGD heeft dan ook bijzonder veel werk verzet om de medewerkers bij te scholen en klaar te stomen voor de gigantische operatie.

Zowel Hillenaar als Claassens zijn hierom dan ook bijzonder te spreken over de landelijke teststraten, en de Cuijkse in het bijzonder. In de regio ontbrak het namelijk aan voldoende testfaciliteiten. Mensen met klachten moesten zich al gauw melden in Nijmegen, Uden of Venray. “Juist die nabijheid is echt heel belangrijk. Dat werkt drempelverlagend” licht Claasens toe. “We zijn maar wat blij met de nieuwe locatie in Cuijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant