Het Jan Lindersplein in Gennep.
Het Jan Lindersplein in Gennep. Foto: Aileen van Tilburg

Gennep zet eerste stappen naar bedrijveninvesteringszone

Algemeen 459 keer gelezen

GENNEP | Het centrum van Gennep beter op de kaart zetten, de aantrekkelijkheid versterken en de inkomsten vergroten. Met dit doel voor ogen heeft gemeente Gennep de uitvoeringsovereenkomst bedrijveninvesteringszone (BIZ) ondertekend. Een goede onderlinge samenwerking tussen de Gennepse ondernemers en de gemeente is immers cruciaal voor het verder verbeteren van het centrum. Een BIZ is een uitstekend instrument hiervoor.

Een bedrijveninvesteringszone is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers samen investeren in het centrum. Iedere ondernemer betaalt jaarlijks een bedrag variërend van €250.- tot €900.- euro, afhankelijk van de grootte van de onderneming. De gemeentelijke belastingdienst int dit bedrag en keert het uit aan de BIZ-vereniging. Deze vereniging kan het geld vervolgens inzetten om zaken als de leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit en economische ontwikkelingen van het centrum naar een nog hoger niveau te tillen. Een voorbeeld hiervan is een hogere inzet op sfeer en beleving. “Op feestelijke momenten in het jaar zorgen we voor passende versiering (o.a. een kerstboom, kerstversiering, paasversiering, Koningsdag (vlaggen, statafels, muziek etc.), Bevrijdingsdag)” leest het in het activiteitenplan voor de BIZ. “Daarnaast laten we vlaggetjes met het nieuwe logo van Gennep drukken om zo het centrum van Gennep nog herkenbaarder te maken en de sfeer ervan te vergroten. Parasolletjes en lampionnetjes, feestverlichting en ooievaaritems dragen daar ook aan bij.”

De activiteiten zijn aanvullend op wat de gemeente al uitvoert in de openbare ruimte. Wethouder Van Hulsteijn licht toe: “Het voordeel van de BIZ is dat alle centrumondernemers meebetalen en dus niet alleen de leden van de Ondernemersvereniging Gennep. De BIZ-vereniging neemt de activiteiten en de aankleding van het centrum over van de ondernemersvereniging. Door de krachten te bundelen krijgt de promotie van Gennep een impuls. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijks activiteitenprogramma, meer sfeer en beleving en professionele samenwerking.”

Draagvlak
De afgelopen tijd heeft gemeente Gennep gekeken of er onder de ondernemers voldoende draagvlak is voor een dergelijke zone. Ongeveer 95% van de Gennepse ondernemers in het beoogde gebied, ziet in eerste instantie heil in een dergelijk plan. Met name de gelijke bijdrage vanuit iedere ondernemer, die door de BIZ gewaarborgd wordt, sprak veel ondernemers aan.

Een officiële draagvlakmeting zal echter pas plaatsvinden nadat de gemeenteraad het plan heeft vastgesteld. Dit besluit wordt genomen op maandag 14 december. De draagvlakmeting wordt gedaan onder centrumondernemers aan de Niersstraat, Markt, Zandstraat, Brugstraat, Spoorstraat, Europaplein, Wilhelminaplein en de ondernemingen in straten die direct aan deze straten en pleinen grenzen. Bij een minimale respons van 50%, waarvan 2/3 deel van de stemmen voor een BIZ is, kan het college de inwerkingtreding van de BIZ - met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021- bekend maken.

Vaststelling verordening
Indien de raad de BIZ-verordening vaststelt, dan zal deze worden opgesteld voor een periode van 5 jaar. Deze periode biedt de BIZ-vereniging financiële zekerheid en continuïteit in de uitvoering van activiteiten. In de uitvoeringsovereenkomst is beschreven op welke manier en voor welke doelen de gemeente de BIZ-bijdrage bij alle centrumondernemers zal heffen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant