Bijzondere vondst: Maas- en Niersbode editie van 14 mei 1904 | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Dit is wat over is van de Maas- en Niersbode van zaterdag 14 mei 1904. </p>

Dit is wat over is van de Maas- en Niersbode van zaterdag 14 mei 1904.

(Foto: )

Bijzondere vondst: Maas- en Niersbode editie van 14 mei 1904

  •   keer gelezen

GENNEP | Yesim Gercek van Yesim’s Hair & Beauty Design is verhuisd en heeft daarbij een bijzondere vondst gedaan. Zij heeft in het oude pand tussen de Niersstraat en De Gaest in Gennep een Maas- en Niersbode van het jaar 1904 gevonden. “Ik krijg er gewoon kippenvel van”, vertelt Yesim. 

door Moniek Jaspers

Het oude pand moest flink opgeknapt worden. Toch wilde Yesim graag wat van de historie van het gebouw behouden. De oude servieskast die ze wilde laten staan, bleek bij inspectie echter aan het rotten te zijn. “Er was schimmel gevonden, waardoor de kast en zelfs de muur loslieten. We moesten er helaas dus wel afscheid van nemen. Bij het afbreken kwam onder de kast de krant uit 1904 tevoorschijn. Het leuke is dat het pand en de kast dan op z’n minst net zo oud moeten zijn”, aldus Yesim.

Fragiel
De gevonden krant is niet meer compleet. De zijkanten zijn ervan af en er zitten scheuren in. Yesim: “Alleen het middenstuk is nog over. Wel is duidelijk te zien dat de krant groter was dan de huidige Maas- en Nierbode. De krant is erg fragiel, erg stoffig. Ik durf hem bijna niet op te pakken, omdat het helemaal afbladdert. Maar, alles wat er nog opstaat, is goed te lezen.” Het gaat hierbij echter wel om gedeelten van de artikelen. Alles staat dicht op elkaar en er zijn geen afbeeldingen.

Inhoud
Maas- en Niersbode werd toen ook wel het Gennepsch Weekblad genoemd. Dit staat ook groot bovenaan de krant. De verouderde spelling valt hierbij op in het gebruik van -sch in plaats van -s in woorden als Gennepsch, Duitschland en heerschten. Ook staat er bijvoorbeeld ‘Chineezen’ en ‘hunne’ in “De Chineezen zijn de leermeesters der Japanners geweest, maar de leerlingen hebben ten slotte hunne meesters overtroffen.”
Terwijl de huidige krant nieuws over Gennep en omgeving plaatst, behandelt de krant uit 1904 zowel binnen- als buitenland. Dit wordt aangegeven met tussenkopjes. Zo worden onder andere Japan, China, Rusland en Duitsland genoemd.
De precieze datum van de krant is nog net zichtbaar. Het gaat om de krant van zaterdag 14 mei 1904. Hoewel de huidige Maas- en Nierbode op dinsdagen uitkomt, staat er in de krant van 116 jaar geleden dat “dit blad verschijnt elken Zaterdag”. Daarbij krijgt de uitgever ook een trotse benoeming: “P. V. JANSSEN te Gennep.” Ook de naam van de schrijver van een artikel staat onderaan vermeldt: J. Peters.
Ten slotte wordt ook de abonnementsprijs en de ‘prijs der advertentiën’ genoemd. Wat er bij de abonnementsprijzen staat, is niet volledig meer te lezen. Wel is er een onderscheid tussen 40 cent (”...anden, franco door ‘t geheele Rijk”) en 5 cent (”...jke Nummers). Het gedeelte over de advertentieprijzen is nog wel volledig en leest het volgende: “Van 1-6 regels 30 cent. Elke regel meer 5 cent. Reclames 10 cent per regel. Driemaal plaatsing wordt slechts tweemaal berekend. Advertentiën en Ingezonden stukken gelieve men in te zenden uiterlijk Vrijdag ‘smorgens 9 uur.”

Inlijsten
Omdat Yesim het wel een hele bijzondere vondst vindt, laat ze de krant professioneel inlijsten en zal het in haar kapsalon te zien zijn voor geïnteresseerden. Hoewel ze de oude servieskast helaas niet kon houden, behoudt ze zo toch nog een stukje geschiedenis van het pand: “Ik vind dat de krant gewoon bij de woning hoort.”

Meer berichten