Jan bij zijn warmtepomp. Formeel zou hij met een kleinere volstaan.
Jan bij zijn warmtepomp. Formeel zou hij met een kleinere volstaan. "Maar ik wilde wat reserve hebben."

'Isoleren kost geen geld, zie het als investering in je eigen huis'

Algemeen 399 keer gelezen

BEUGEN | Nu koning winter weer langzaamaan richting de voordeur loopt is het een fijne gedachte dat het huis goed geïsoleerd is. Een goede isolatie zorgt er immers voor dat je gedurende de koude maanden er warmpjes bij kunt zitten, ook financieel. Voor de Beugense Jan de Vaan was het isoleren van zijn huis de eerste stap naar een duurzamer onderkomen. Inmiddels is Jans jaren-70 woning nog een milieustapje verder en volledig van het gas af. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Door Mans Pere

“Als je iets nieuws wilt, moet je jezelf uitdagen om dat de bereiken” vertelt Jan. De Beugenaar is al in 2000 begonnen met het verduurzamen van zijn woning. Een groot deel van dit proces is gebaseerd op eigen inzicht en metingen. “Ik kwam er al gauw achter dat een aantal installatiebedrijven ook letterlijk alleen installeren. Als ik dan aangaf dat ik iets op een bepaalde manier voor elkaar wilde krijgen, zag ik de oogjes glazig worden. Maar als ik dit dan door een bouwtechnisch bureau liet uittekenen, dan kon het zo gemaakt worden.” Gezien Jan zelf een achtergrond heeft als ingenieur zijn cijfertjes en rekenmachines hem verre van onbekend. “Dus ik heb alles stukje voor stukje uitgerekend en met potlood opgeschreven.”

“Als je iets nieuws wilt, moet je jezelf uitdagen om dat de bereiken”

Nadat bekend was hoeveel warmte er uit de geïsoleerde woning ontsnapte bij ‘Elfstedentochtenweer’, kon Jan berekenen hoe groot de capaciteit moest worden om het huis comfortabel warm te houden. De meest voor de hand liggende optie bleek een warmtepomp en vloerverwarming. “Omdat ons huis helemaal gelijkvloers is, vergt dat laatste een geweldige ingreep. Feitelijk zouden we dan een maand of drie elders moeten gaan wonen. We hebben besloten om ons deze ellende te besparen” vertelt Jan. “Maar jaren geleden hebben ze mij eigenlijk te goede radiatoren verkocht. De capaciteit lag ver boven de toen gebruikelijke normen. Die waren prima in staat om het huis heerlijk te verwarmen bij winterse temperaturen zonder zelf boven de 50 graden uit te komen.”

De temperatuurmeter laat zien dat de radiator niet boven de 31 graden Celsius hoeft uit te komen. Zweeds marktonderzoek
De keuze voor die warmtepomp heeft volgens Jan ook een leuke achtergrond. Hij had er ééntje op het oog van het Zweedse merk NIBE. Die was daar een kleine twee jaar markt. “Toevalligerwijs is mijn zoon getrouwd met een Zweedse schone” lacht hij. “Via zijn schoonouders kon ik een soort marktonderzoekje laten uitvoeren. Het bleek dat ie daar zeer goed beviel dus de keuze was gauw gemaakt.”

Investeren in je eigen huis
Jan hamert er op dat het isoleren van het huis geen geld kost, “zolang je het maar bekijkt als investering in je eigen huis.” In het begin kost het natuurlijk een hoop geld, maar dit bedrag wordt vanzelf terugverdiend. Zowel op de energierekening maar ook in de waarde van het huis zal deze investering schitteren. Mede in dit laatste lag voor Jan een deel van de motivatie om de boel energieneutraal te maken. “Ik zag dat er om mij heen allemaal nieuwe huizen werden gebouwd die energie neutraal zijn. Dan ga je toch mee in de vaart der volkeren. Anders is mijn huis straks niets meer waard.” Maar een belangrijker motivatiepunt was voor Jan de nieuwe generatie. “In onze tijd hadden we een rijkdom aan fossiele brandstoffen. Inmiddels weten we dat deze voorraad eindig is. Dus moeten we het laatste deel van ons leven er zuinig mee om gaan.”

Helemaal energieneutraal
De Beugenaar is momenteel bezig om zijn woning nog te voorzien van zonnepanelen. Op dat ook de elektriciteit op een schone manier wordt opgewekt en het huis echt helemaal energieneutraal is. Jan: “Daarnaast zijn we aan het nadenken over een elektrische auto. Die moet helaas nog een paar jaartjes op zich laten wachten maar die gaat er komen”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant