Madelief en Rijssenbeekhuis ‘maken buurt’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Het bezoek van de kinderen van Madelief werd enthousiast ontvangen bij de bewoners van het Rijssenbeekhuis in Gennep.&nbsp;</p>

Het bezoek van de kinderen van Madelief werd enthousiast ontvangen bij de bewoners van het Rijssenbeekhuis in Gennep. 

(Foto: Jos Gröniger )

Madelief en Rijssenbeekhuis ‘maken buurt’

  •   keer gelezen

GENNEP | Een goede buur is beter dan een verre vriend. Het gezegde doet opgeld bij kinderdagverblijf Madelief in Gennep. Waar de vestiging Madelief Aan het Bos samenwerking zocht met buur Dichterbij zoekt In het Park toenadering bij de bewoners van het nieuwe Rijssenbeekhuis van zorgorganisatie Dagelijks Leven. Met veel wederzijds plezier vond afgelopen week de eerste Coronaveilige kennismaking plaats. “Moeten we vaker doen, zeker als de regels versoepeld zijn”, vonden beide buren.

Door Jos Gröniger

Het ontmoeten en het zoeken van de interactie met de naaste medemens is vanaf de start een motto geweest bij Madelief. “In mei 2021 bestaat ons kindcentrum achttien jaar. Vanaf het begin hebben we de samenwerking gezocht met Dichterbij”, zegt Franciel Peters, die met Monique Francissen het kindercentrum in Gennep opgezet heeft. De initiatiefnemers leiden de organisatie nog altijd.

Franciel licht de samenwerking met Dichterbij toe. “Bij Madelief Aan het Bos heeft tot aan het uitbreken van de Coronapandemie een groepje cliënten van Dichterbij deelgenomen aan verschillende activiteiten met de kinderen die bij ons te gast zijn.” Die activiteiten staan door de Corona op een laag pitje, maar worden straks weer opgepakt. Ook bij Madelief In het Park heeft zich met de opening van het Rijssenbeekhuis een mooie mogelijkheid aangediend.

Zorgorganisatie Dagelijks Leven biedt in intieme kring op locaties in het hele land 24-uurszorg aan mensen met dementie of andere vormen van geheugenverlies. In het Pagepark in Gennep is onlangs het Rijssenbeekhuis geopend, naast Kindercentrum Madelief. Tekenend voor de ambitie midden in de wijk te staan, is de aanwezigheid van het kindercentrum. De interactie met jonge kinderen wordt door dementerende ouderen gewaardeerd.

Het genoegen is wederzijds, zo blijkt inmiddels. “We hebben eindelijk buren”, zegt Franciel, “En het is leuk dat juist deze oudere mensen naast ons zijn komen wonen. Dat biedt kansen, we kunnen veel voor elkaar gaan betekenen. We zijn ook benieuwd naar het effect dat de bezoekjes van onze peuters en kleuters heeft op het geluksgevoel bij onze buren.” Het mes snijdt aan twee kanten, en ook de kinderen ervaren de ontmoetingen positief. “Het is goed dat de kinderen zien dat mensen in een rolstoel zitten of zo maar in slaap kunnen vallen”, zegt Franciel, “Het hoort bij het dagelijks leven.”

Afgelopen week gingen de peuters en kleuters van Madelief In het Park. Tijdens het eerste bezoek op maandag werd de ‘spokendans’ uitgevoerd in de grote tuin van het Rijssenbeekhuis. Op Coronaveilige afstand, en achter het glas keken de bewoners toe. Twee dagen na de aankondiging van de gewenste samenwerking volgde het tweede bezoek. Op woensdag werden ter ere van Sint Maarten lampionnen gebracht. De geste van de jonge buren werd zeer gewaardeerd. Met de deur op een kier en door de vensters werden tevreden glimpen opgevangen. Onbevangen zwaaien de kinderen terug naar de bewoners van het Rijssenbeekhuis. De begeleidsters spreken hun dank uit. Een snoepje wordt aangeboden. Waardevoller is de uitnodiging. “Als het straks kan, mogen jullie hier komen spelen. Dat zou leuk zijn.”

Meer berichten