Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>De bibliotheek mag weer open. Duidelijkheid over Kerstmis pas half december verwacht.&nbsp;</p>

De bibliotheek mag weer open. Duidelijkheid over Kerstmis pas half december verwacht. 

Coronavirus

Coronamaatregelen iets versoepeld: ‘Cijfers zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De extra coronamaatregelen die twee weken geleden ingingen, worden niet verlengd. Dat houdt in dat bijvoorbeeld theaters, bioscopen, zwembaden, buurthuizen en bibliotheken weer open mogen. Thuis mogen weer drie gasten aanwezig zijn en buiten mag je weer met vier mensen afspreken. De nieuwe maatregelen gaan donderdag in.

Premier Mark Rutte en minister De Jonge gaven dinsdagavond weer een persconferentie. “De cijfers zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend. Dat is positief”, aldus Rutte. Volgens de premier geven de cijfers aanleiding voor een lichte versoepeling van de coronamaatregelen. De maatregelen gaan terug naar de zogenoemde gedeeltelijke lockdown. Rutte: “Dat betekent dat mensen thuis weer drie gasten mogen ontvangen in plaats van twee. Buiten mogen mensen weer met vier samen zijn. Onder andere musea, bibliotheken en bioscopen gaan weer open. Uiteraard moet men de anderhalve meter in acht nemen”, aldus Rutte. De dringende oproep om niet te reizen blijft gelden. De horeca blijft voorlopig dicht, evenementen blijven verboden en ook het advies om thuis te werken blijft van kracht. Ook supporteren naast het sportveld mag niet.
Het dringende advies om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimten, verandert op 1 december in een verplichting.

‘Tandje bijzetten’
“De cijfers laten zien dat ons gedrag werkt. Dat is een compliment waard. We doen het samen en hebben elkaar nodig, maar eerlijk is eerlijk het kan nog beter. Bijvoorbeeld in supermarkten, in de opvolging van het advies om thuis te werken en het gedrag achter de voordeur. Want wat is het lastig om achter de voordeur maar een paar vrienden te ontvangen. Toch moet het om het virus eronder te krijgen”, liet Rutte dinsdagavond weten. De premier was streng, maar volgens hem ‘gloort er licht aan het einde van de tunnel’. “We moeten de tanden nog even op elkaar zetten”, aldus Rutte.


NOS zet de hoofdpunten op en rij.

Kerstmis
Premier Rutte en minister De Jonge hadden dinsdagavond nog geen extra informatie over Kerstmis en Oudjaar. Begin december wordt daar naar verwachting meer over bekend gemaakt. Volgens De Jonge is er half december mogelijk een eerste voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen door te voeren. Alleen als het aantal besmette mensen volgens dezelfde trend blijft dalen als nu. “Juist dit jaar is extra aandacht nodig voor elkaar. Dan helpt het als de kersttafel weer iets groter is. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen”, zei De Jonge.

Meer berichten