Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Wethouder de Bruin benadrukte nog meer eens hoe bijzonder dit project is. Waar een klein dorp groots in kan zijn.</p>

Wethouder de Bruin benadrukte nog meer eens hoe bijzonder dit project is. Waar een klein dorp groots in kan zijn.

(Foto: )

Coöperatie Energietransitie Maashees officieel opgericht

  •   keer gelezen

MAASHEES | Twee daken met in totaal 400 zonnepanelen, genoeg om 27 huishoudens in Maashees te voorzien van stroom. Sinds donderdag 12 november is dit groene initiatief in gebruik genomen, onder toeziend oog van wethouder Bouke de Bruin. Zij benadrukte hoe bijzonder dit was. In de gemeente Boxmeer is dit het tweede gerealiseerde postcoderoosproject. 

Het idee is ontsprongen bij de dorpsraad Maashees, gedurende een bezoekje aan het energiecafé in Sambeek. Het Cuijks Energiecollectief (CEC), verantwoordelijk voor al drie zonnevelden in de Cuijkse gemeente, wist de dorpsraad daar te enthousiasmeren. Twee Maashese inwoners, Jeroen Denissen en Daan Reijnders hebben vervolgens de mogelijkheden onderzocht. Het vinden van een geschikt dak voor de zonnepanelen had heel wat voeten in de aarde. Door de Maashese ondernemers werden twee daken beschikbaar gesteld. Maar één bleek niet sterk genoeg. Het alternatief lag te ver weg, maar hier kon een mouw aan gepast worden.

Om in aanmerking te komen voor de postcoderegeling was echter een coöperatie nodig. Daarom werd een derde bestuurslid gezocht: Frank Kersten. Een prospectus werd geschreven, en de oprichting van de Coöperatie Energietransitie Maashees (CEM) was een feit. Alle beschikbare 400 zonnepaneelcertificaten werden vervolgens in snel tempo verkocht aan inwoners van Maashees.

Het bedrijf Soltecs heeft de zonnepanelen geplaatst op de daken van Akkermans Boomkwekerij én bij familie Linssen op den Bosch.

Meer berichten