Truus Selten, voorzitter Sjoerd de Boer, Jan van  Haare en Miep Kuppen voor hun IVN afdeling in Beers.
Truus Selten, voorzitter Sjoerd de Boer, Jan van Haare en Miep Kuppen voor hun IVN afdeling in Beers.

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe meer je geniet

Algemeen 670 keer gelezen

IVN staat voor ‘Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid’, voor kinderen vereenvoudigd tot ‘In Voor Natuur’. Het is een landelijke educatieve organisatie, 60 jaar geleden opgericht om het publiek meer inzicht te geven in de natuur en de samenhang daarin. 

Door Josje Goos en Lidwien Buné

Sjoerd: “ Onze afdeling, ‘De Groene Overlaat’, gevestigd in Beers, bestaat zo’n 30 jaar. We hebben 130 leden, waarvan 35 actief als gids en organisator van de activiteiten voor jong en oud. Wij willen mensen bewust maken dat we zuinig moeten zijn op de natuur middels onze natuurwandelingen, lezingen, jeugdactiviteiten en vrijwillig landschapsbeheer.”

Jan: “De meeste actieve leden zijn gepensioneerd en boven de 70, bij de natuurgidsen zijn wél vijf jongere mensen waarvan vier tussen de 30 en 40 jaar. Voordat iemand als gids actief kan zijn, moet er een pittige cursus van anderhalf jaar worden gevolgd, die eens in de vier jaar start in Cuijk, Boxmeer, Venray en Horst. Om de twee weken is er theorie, daartussen gaat men het veld in om de omgeving te leren ‘lezen’: welke plant groeit waar.

Elke excursie staat in het teken van een onderwerp, bepaald door de tijd van het jaar; ook de persoonlijke belangstelling van de gids speelt mee. Elke maand is er een passende activiteit, in januari fietsen langs de Kraaijenberge Plassen om vogels te bekijken, in februari een vollemaanswandeling om de bosuil te horen. Dit jaar zou het met Hemelvaart dauwtrappen zijn vanuit het klooster in St. Agatha.”

De jeugd enthousiasmeren
Truus en Miep zorgen dat bij de jonge jeugd de basis wordt gelegd voor kennis en liefde voor de natuur: “Kinderen genieten enorm van de natuur. Wij organiseren diverse activiteiten: vanaf het begin van het schooljaar tot begin april worden de leerlingen van groepen 3 t/m 8 uitgenodigd om een thematentoonstelling in het IVN gebouw te bezoeken, bijvoorbeeld over ‘De Eik’. Van begin april tot aan de zomervakantie nemen we de leerlingen van groepen 6, 7 en 8 mee het bos in, gaan waterdiertjes zoeken en onder een loep bekijken. Eens in de maand is op woensdagmiddag een programma waarbij de kinderen lekker buiten spelen en daardoor leren dat het fijn is om in de natuur te zijn en van alles te ontdekken. In december gaan we binnen knutselen met materiaal uit de natuur.”

IVN is niet actief op de middelbare school; tot 12/13 jaar vinden kinderen natuur prachtig, daarna taant de belangstelling tot ze wat ouder zijn. De bedoeling is om in 2021 een project op te starten voor middelbare scholieren.
‘Schone Rivieren’
Sjoerd: “Op het ogenblik is er een landelijk IVN project met als onderwerp ‘Schone Rivieren’, in ons geval de Maas. Het doel is te laten zien wat er aan troep ligt, maar ook hoe mooi de natuur is. Per groepje wordt een gebied van 100 meter nagelopen: men ruimt het zwerfafval op en registreert wat er is gevonden. Zo kunnen bijvoorbeeld producenten aangespoord worden statiegeld te zetten op plastic en blik om zwerfafval tegen te gaan. Dit project staat los van de scholen. En ook hierbij geldt: veel senioren, graag wat jongere actieve leden er bij.”

Werkgroepen
Jan: “Wij hebben ook diverse werkgroepen, bijvoorbeeld de uilenwerkgroep: er hangen verspreid 60 kasten voor steenuilen. De in mei/ juni geboren jongen worden geteld en geringd. Ook is er, in samenwerking met fysiotherapeuten, de werkgroep ‘Wandelen met diabeten’. Het zijn tien wandelingen op zaterdag, om bewegen in de natuur te stimuleren, elkaar te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Het plan is om dit ook te organiseren voor mensen met hartklachten. Tijdens de wandeling is het eerst drie kwartier stevig doorstappen, daarna wordt er iets over de betreffende natuur verteld en dan wandelt men terug.”

Beleef de natuur met IVN
In heel Nederland worden door IVN wandelingen met uitleg georganiseerd, ook geschikt voor senioren, te vinden op de IVN routeapp die te downloaden is via de telefoon. Voor deze omgeving is dat via ivn.nl/cuijk voor bijvoorbeeld de wandeling ‘Zevenhutten’, ‘Heeswijkse Kampen’ of de ‘Bijzondere Bomenwandeling’.

Voor een groepsuitje van een bedrijf, vereniging of familie kan een door een gids begeleide wandeling aangevraagd worden; wij vragen hiervoor € 25,00 per gids.

Het websiteadres van onze vereniging is ivn.nl/cuijk, het e-mailadres is info@ivn-cuijk.nl en op faceboek vindt u ons via IVNCuijk. Het lidmaatschapsgeld is € 24,00 per jaar; leden ontvangen regelmatig de digitale nieuwsbrief. U bent van harte welkom. Beleef de natuur met IVN!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant