Henk Roeffen, nieuw AB bestuurder SWOGB | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Voor het nieuwe bestuurslid Henk Roeffen staat verkeersveiligheid hoog in het vaandel.</p>

Voor het nieuwe bestuurslid Henk Roeffen staat verkeersveiligheid hoog in het vaandel.

(Foto: )

Henk Roeffen, nieuw AB bestuurder SWOGB

  •   keer gelezen

Henk Roeffen geboren in Gelderse Batenburg. Sinds 1975 samen met Thea wonend in Beugen is het nieuwe enthousiaste algemeen bestuurslid van de SWOGB. Hij is net 70 geworden en Henk vindt het nu tijd om zich meer bezig te gaan houden in een organisatie die zich bezig houdt met de senioren. Na zich georiënteerd te hebben binnen het SWOGB ging de belangstelling van Henk vooral uit naar het verkeer en verkeerstrainingen.

In zijn werkzame leven heeft Henk zich voornamelijk bezig gehouden met veiligheid in een bedrijf. Henk heeft vele onderzoeken gedaan en vele mensen getraind op het gebied van veilig werken en veilig handelen. Henk heeft zich altijd ingezet met en voor mensen in bijvoorbeeld de ondernemingsraad, pensioenfonds en dergelijke. Daarnaast heeft Henk de jaarlijkse zorg gehad voor de Sint activiteiten en de Senioren activiteiten binnen een bedrijf. Kortom een brede belangstelling en nog breder takenpakket.

Er zijn vele raakvlakken, veiligheid in een bedrijf of veiligheid in het verkeer. Het heeft alles met elkaar te maken, het heeft namelijk alles te maken met gedrag van mensen. Door middel van trainingen, zowel theoretisch als praktisch en dit maar te blijven herhalen wordt veiligheid en veilig gedrag een deel van jezelf, je doet het dan automatisch zonder dat je er extra aan hoeft te denken.

Maar waarom is veiligheid als onderdeel van het SWOGB zo belangrijk. Onze doelgroep zijn alle senioren en minder validen in de gemeente Boxmeer. Uit een onlangs gehouden landelijk onderzoek is gebleken dat al jaren op een rij het aantal ongevallen waarbij senioren zijn betrokken sterk stijgend is.

Bijvoorbeeld bij het aantal dodelijke ongelukken is het aantal 80-plussers van 12 procent in 2000, toegenomen tot 27 procent in 2019. Echter ook bij de jongere senioren is het aantal dodelijke slachtoffers van fietsongevallen sterk gestegen. Vanzelfsprekend is het aantal gewonden vele malen hoger. Op zich is dit te verklaren omdat de senioren meer en meer gaan fietsen, zeker met de komst van de Electrische fietsen. De snelheid van deze manier van fietsen ligt stukken hoger wat het risico extra verhoogd. Maar ook het op- en afstappen en het laat opmerken van obstakels is volgens de onderzoeken vaak een probleem.
In 2021 gaan we derhalve een aantal fiets trainingen opzetten voor onze senioren. We organiseren deze als SWOGB, echter we gaan dit in nauwe samenwerking doen met de KBO in alle kerkdorpen.

Daarnaast gaan we ook onze scootmobiel rijders trainen in het veilig rijden met een scootmobiel. Voor deze doelgroep gaan we het geheel organiseren in samenwerking met het gehandicapten platvorm: Gehandicapten Belang Boxmeer (GGB).
Als derde groep gaan we de oudere automobilisten trainen, we gaan dit doen in een leuke training waarin de vele veranderingen in onze verkeersregels worden uiteen gezet.

In verband met Corona is het nu nog niet mogelijk om data te noemen maar de voorbereidingen vinden nu plaats. Als het kan, kunnen we in de lente/zomer meteen daadwerkelijk gaan starten. Via de KBO, de krant of flyers wordt u verder geïnformeerd.

De trainingen, fietstraining, scootmobieltraining is zowel een theoriedeel als een praktisch deel. Voor autorijders een theoriedeel en als dat op prijs gesteld wordt een praktijkdeel. Dit laatste kan dan onder begeleiding van een rijinstructeur in de eigen auto. De trainingen worden zo dicht mogelijk bij u in de buurt gegeven. Voor het uitvoeren van de trainingen wordt gebruik gemaakt van professionele organisaties.

Om alles te laten slagen is veel communiceren een zeer belangrijk onderdeel. Zeker omdat gedragsbeïnvloeding alleen stand houdt als het vaak herhaald wordt. Hiervoor zal regelmatig een stuk in de krant of dorpsblaadje gezet worden. Tevens gaan we, als dat mogelijk is, aansluiten bij een landelijk project. Dit project "DOORTRAPPEN” wordt op dit moment voorbereid. Hier kom ik nog op terug in de komende periode.

Tot slot wil ik iedereen oproepen, rij veilig en rij altijd defensief. VEILIG VERKEER……DAT BEGINT BIJ ELK VAN ONS!!!!!!

Vragen/opmerkingen: henkroeffen@gmail.com

Meer berichten