‘Eigenlijk woon je zelfstandig, maar ook samen’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
De initiatiefgroep Wonen voor Gevorderden Cuijk: Ria Jonkers, Anja Kuipers, Arjo Janssen en Olga van der Zanden.
De initiatiefgroep Wonen voor Gevorderden Cuijk: Ria Jonkers, Anja Kuipers, Arjo Janssen en Olga van der Zanden. (Foto: )

‘Eigenlijk woon je zelfstandig, maar ook samen’

  •   keer gelezen

CUIJK | Beter een goede buur dan een verre vriend. Een aloud Nederlands gezegde dat het particulier initiatief ‘Wonen voor gevorderden Cuijk’ naar een nieuw niveau tilt. Dit door een gezamenlijke woongemeenschap te realiseren. Hierin staat het buurtgevoel bovenaan want iedereen woont samen, maar juist ook zelfstandig. 

“Wij zijn een CPO+” legt Anja Kuipers, één van de initiatiefnemers uit. “Dat betekent dat we een gemeenschap willen vormen waarbij we een aantal zaken gemeenschappelijk houden. Naast onze eigen privé woningen delen we dan bijvoorbeeld zaken als een gemeenschappelijke ruimte of tuin.” Het idee achter de gedeelde voorzieningen is het verhogen van de het ‘buurtgevoel’. “Eigenlijk woon je zelfstandig, maar ook samen.”

Volgens Kitty Hesen van KilimanjaroWonen, een organisatie die dergelijke initiatieven in de ontwikkeling ondersteunt, dragen de projecten enorm bij aan de sociale cohesie. “Ik woon zelf in zo’n gemeenschap in Den Bosch. Doordat men samen iets opbouwt merk je dat er echt veel meer naar elkaar omgekeken wordt. Dat mensen bijvoorbeeld voor elkaar iets meenemen van de markt. Het vergroot het dagelijks contact maar je levert er nagenoeg geen privacy op in.” Anja sluit zich hierbij aan: “In een project als dit moet je eigenlijk bereid zijn 80% van je wensen te realiseren. De overige 20% moet je een ander gunnen.”

De woongemeenschap, bestaande uit mensen vanaf 55 jaar oud, noemt zichzelf verre van oud, maar is wel gefocust op de toekomst. Juist hierom past dit woonplan perfect. Men kijkt naar elkaar om, wat het comfortabel en veilig wonen maakt tot hoge leeftijd. En het kan daarmee ook het beroep doen op professionele zorg uitstellen. Anja: “Op deze manier kunnen we zo lang mogelijk de regie op ons eigen leven vasthouden, wat past in deze tijd, bij de nieuwe generatie ouderen”
Samen met een groepje medestanders wil Anja zo’n woongemeenschap starten in Cuijk. “We zijn al in gesprek met de gemeente. Zij staan er heel welwillend tegenover. Dat is erg fijn. We zijn dan ook met de gemeente aan het kijken naar een mogelijke locatie.” Zodra die is bepaald, kan het ‘buurtgevoel’ naar een nieuw niveau getild worden.

Voor meer informatie, neem contact op via wonenvoorgevorderdencuijk@gmail.com

Meer berichten