Kleine 28.000 brieven omtrent keuze Donorregister gepost | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>De vier keuzes in het Donorregister</p>

De vier keuzes in het Donorregister

(Foto:)

Kleine 28.000 brieven omtrent keuze Donorregister gepost

  •   keer gelezen

REGIO | Iedereen vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 4 december een brief met de vraag dat alsnog te doen. Hier in de regio vertaalt dit zich naar een kleine 28000 brieven, die namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn verstuurd. 

Sinds 1 juli jongstleden kent Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt automatisch in het donorregister. Dat houdt in dat na overlijden organen of weefsel naar een andere patiënt kunnen gaan. Via donorregister.nl kunnen mensen echter zelf hun keuzes omtrent het donorregister aangeven. Welke delen van het lichaam ze bijvoorbeeld wel of niet willen afstaan na overlijden, maar ook bezwaar maken tegen orgaandonatie is mogelijk. De verstuurde brieven zijn bedoeld om mensen nogmaals te attenderen op deze keuze. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

Verdeeld over het Land van Cuijk zijn er bijna 28000 van deze brieven verstuurd. Bijgevoegd zit een formulier waarop men de keuze kan invullen. “Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.” Mensen die na zes weken nog steeds niet gereageerd hebben ontvangen een herinneringsbrief. Wordt ook naar aanleiding van deze brief geen actie ondernomen, dan komt iemand automatisch in het donorregister. Ook daarover wordt een bevestigingsbrief verzonden. Keuzes zijn via donorregister.nl altijd te veranderen.

Uitleg bij bibliotheken
Hulp nodig bij het invullen van je keuze? Loop eens binnen bij een bibliotheek in de buurt. Veel bibliotheken geven voorlichting en uitleg over de nieuwe donorwet. De bibliotheken hebben ook folders in het Nederlands en in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch. Nu de bibliotheken tijdelijk gesloten zijn, worden mensen die hulp nodig hebben of vragen hebben doorverwezen naar de informatielijnen (telefonisch en per e-mail). Ga voor meer informatie naar donorregister.nl of hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

Meer berichten