Horeca luidt noodklok: ‘Fors deel van sector staat op omvallen’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>De Markt in Veghel. De caf&eacute;s blijven voorlopig dicht.</p>

De Markt in Veghel. De cafés blijven voorlopig dicht.

(Foto: )

Horeca luidt noodklok: ‘Fors deel van sector staat op omvallen’

  •   keer gelezen

REGIO | Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uitermate klein. “Het toekomstperspectief is deze week volledig weggeblazen: de financiële gevolgen vanwege de overheidsmaatregelen zijn desastreus. Dit zorgt voor een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende anderhalve maand”, schrijft KHN in een persbericht

KHN maakt zich grote zorgen over het toekomstige horecalandschap. Uit een recente enquête van KHN blijkt dat horecaondernemers verwachten dat de omzet in 2020 met 50 procent zal dalen ten opzichte van 2019. Inmiddels is er door ondernemers 3.5 tot 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. “De reserves zijn nu op, horecabedrijven staan op omvallen en de sector kan niet langer wachten op openingsperspectief. De horeca kan en wil op een veilige manier - volgens protocol en mét slimme maatregelen - zo snel mogelijk de deuren openen, maar dat wordt gezien de uitspraken van de laatste dagen dan na de kerstvakantie. Aanvullende steun op korte termijn is keihard noodzakelijk om te voorkomen dat meer dan 50 procent van de sector op korte termijn failliet gaat. KHN roept het kabinet op daar per omgaande uitsluitsel over te geven”, meldt KHN. 

Duidelijkheid
KHN roept het kabinet dringend op om vandaag (vrijdag) na de ministerraad direct met meer duidelijkheid te komen, in ieder geval over extra financiële steunmaatregelen voor de horeca. “De situatie is kritiek, de pijn en onzekerheid zijn enorm groot; horecaondernemers trekken het niet meer. Er is per direct aanvullende steun en perspectief nodig”, schrijven ze.

Verantwoorde opening
KHN-voorzitter Robèr Willemsen denk dat een verantwoorde opening zeker kan: “Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos. De volksgezondheid staat voor de horeca ook op nummer één, dit hebben we de afgelopen negen maanden bewezen. We zoeken absoluut niet de randen op, maar de hele sector wordt nu lijkt het opgeofferd voor de volksgezondheid, terwijl er geen evenredige steun of perspectief wordt geboden. Dit is niet eerlijk tegenover alle ondernemers die hun levenswerk in rook zien opgaan, met pijn in het hart afscheid moeten nemen van betrokken medewerkers en op korte termijn, zonder extra steun, niet eens meer open kunnen omdat ze failliet zijn. Ik doe dan ook een klemmend beroep op het kabinet, om zo snel mogelijk met toezeggingen voor aanvullende steun te komen en met ons mee te werken richting een verantwoorde opening uiterlijk 12 januari, maar liever eerder.”

Meer berichten