Klassieke Spyker C4 rijdt door Gennep: ‘een heel bijzondere dag’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Het exemplaar dat door Gennep reed is geheel identiek aan de record houdende Spyker van 100 jaar terug. (Foto: Ab de Graaf)</p>

Het exemplaar dat door Gennep reed is geheel identiek aan de record houdende Spyker van 100 jaar terug. (Foto: Ab de Graaf)

(Foto: )

Klassieke Spyker C4 rijdt door Gennep: ‘een heel bijzondere dag’

  •   keer gelezen

GENNEP | Het Nederlandse automerk Spyker wist 100 jaar geleden een bijzonder record te vestigen. Ruim 30000 kilometer aan één stuk door op de teller zetten. Door 35 dagen lang heen en weer van Nijmegen naar Sittard te rijden, werd het oude record op naam van Rolls Royce aan diggelen geholpen. Vrijdag 27 november was het precies 100 jaar geleden dat de Nederlandse autobouwers de motor startten. Reden genoeg om het ritje nogmaals te maken.

Dick Jetten van autobedrijf Jetten in Cuijk en Shell Boxmeer, is laaiend enthousiast over deze dag. “Het is een bijzonder apparaat. Een bijzondere auto. Een heel bijzondere dag! Geweldig om mee te mogen maken.”

Jetten gaat direct verder in op de historie van de klassieke bolide. “In de jaren twintig was Spyker een roemrucht Nederlands automerk. Het werd enkel gereden door de crème de la crème. Het was de Nederlandse Rolls Royce.” Juist dié Engelse autobouwer had een record in handen: 25.000 kilometers aan één stuk door gereden. Hiermee kon Rolls Royce laten zien sublieme kwaliteit te leveren. De Nederlanders wisten dat ze het beter konden en deden een gooi naar dit wereldrecord.

“De Route Napoleon tussen Nijmegen en Maastricht was één van de weinige goede wegen in Nederland. Daarnaast was Nijmegen ook de stad waar de eerste Nederlandse auto rondreed” legt Jetten verder uit. “Zodoende dat Spyker er voor koos om de recordpoging op deze weg te doen. 35 dagen lang reden ze twee maal op één neer van Nijmegen naar Sittard. Dat is 889 kilometer per dag!”

Die route bracht de coureurs langs verscheidene dorpen en steden, waaronder natuurlijk Gennep. “Door het dagelijks voorbijrijden ontstonden er natuurlijk ook vriendschappen. Bijvoorbeeld omdat die mannen bij mijn overgrootvader, die in Gennep toen een autobedrijf bezat, weleens moesten tanken. Op de laatste dag van de recordpoging werd die auto dan ook in al die dorpen en steden met luid gejuich onthaald.” Jetten vertelt trots hoe zijn overgrootvader bij de laatste rit door Gennep, een prachtige bloemenkrans over het model mocht hangen. “Die Spyker kwam als een rijdende bloemenwinkel in Nijmegen aan.”

Vrijdag 27 november was het dus precies 100 jaar geleden dat deze historische recordpoging werd gehouden. Vandaar dat de rit met éénzelfde Spyker C4 opnieuw werd verreden. “Niet de volle 30.000 kilometer” grapt Jetten. “Maar wel éénmalig van Nijmegen naar Sittard.” Ondanks dat het niet exact hetzelfde exemplaar is als dat van toen, is het volgens Jetten wel historisch verantwoord. Het exemplaar van vrijdag heeft 1921 als bouwjaar, maar is verder geheel identiek aan de Spyker van 100 jaar terug. Volgens Jetten is de auto, die recentelijk uit Australië is geïmporteerd, ook nog eens volledig origineel. “Dat het dan probleemloos zo’n rit kan maken is voor zo’n bejaarde dame een ware prestatie!”

Net als 100 jaar terug trok de Spyker ook nu de nodige bekijks in Gennep. Hoewel er wegens corona geen officiële aankondiging was voor de gebeurtenis, wisten zowel pers als liefhebbers precies waar ze vrijdag moesten zijn. Zo ook Jetten, die in de voetsporen van zijn overgrootvader mocht treden en wederom een bloemenkrans over de auto legde. “Ik heb dat echt met heel veel plezier gedaan. Heel bijzonder om mee te mogen maken.”

Meer berichten