Omgevingsvergunningen veevoerbedrijf in Maashees vernietigd | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Foto:

Omgevingsvergunningen veevoerbedrijf in Maashees vernietigd

  •   keer gelezen

MAASHEES | Twee vergunningen van een veevoerbedrijf in Maashees worden ingetrokken. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant op woensdag 2 december besloten. Dit nadat een nieuw silogebouw werd vergund en omwonenden bezwaar maakten vanwege (geluids)overlast in het centrum van Maashees. 

Ten eerste wordt de omgevingsvergunning voor het nieuwe silogebouw vernietigd. "In het geluidsrapport bij de eerdere milieuvergunningen zijn fouten gemaakt bij het berekenen van de geluidsbelasting. Nu bouwen het bedrijf en de provincie Noord-Brabant in nieuwe vergunningen verder op die foutieve berekening", aldus het oordeel van de rechtbank. Ondanks dat het silogebouw al staat, is het volgens de rechtbank de vraag of veranderingen van het silogebouw voldoende zullen zijn om te voldoen aan de geluidsvoorschriften. Daarom wordt de huidige omgevingsvergunning ingetrokken en moet de provincie opnieuw over de aanvraag gaan beslissen. 

Versoepeling geluidsvoorschriften
Ook de omgevingsvergunning met versoepelde geluidsvoorschriften is vernietigd. In de omgevingsvergunning van 2012 stond dat er een overkapping gebouwd moest worden om de geluidsbelasting van het bedrijf te beperken, maar dat is niet gebeurd. Op verzoek van het bedrijf heeft de provincie de geluidsvoorschriften in de omgevingsvergunning voor drie jaar versoepeld, waarmee de geluidsvoorschriften zijn overschreden. De rechtbank: "Te weinig geld of een slechte planning is geen excuus voor het (al 8 jaar) uitstellen van de bouw van zo'n overkapping. Omwonenden kregen daardoor te maken met meer geluidhinder dan verwacht."

Meer berichten