Afbeelding
Column

‘In Mill zal toch ook wel de helft van de mensen vrouw zijn?’

Column 330 keer gelezen

Door wat gerammel in mijn auto hoorde ik het nieuwsbericht op mijn krakende autoradio niet goed. Maar ik hoorde wel dat het om drie gemeenten ging: Woensdrecht, Staphorst en Mill en St. Hubert. Ai, dat maakt nieuwsgierig. Kennelijk een uitzondering zijn en dan in één adem genoemd worden met Staphorst. Dat voorspelt iets treurigs.

De kinderen waren nog klein, toen we op een zaterdagavond even van de snelweg af gingen om hen Staphorst te laten zien. Uitgelegd waarom die mensen zich kleden alsof het altijd carnaval is. Staphorst is misschien dan toch wel niet zo leuk als je op het eerste gezicht met kinderogen zou concluderen.

Eenmaal thuis nog even nagezocht wat er met Mill aan de hand was. Het zouden gemeenten zijn die nog nooit een vrouwelijke burgemeester hebben gehad. Onzin, want ik kan zo veel gemeenten opnoemen waar toch al heel lang geen vrouw de ambtsketting om heeft gehad. En in nog veel vroegere jaren dan die ik mij kan herinneren, nam men vrouwen niet serieus, laat staan dat ze er eentje burgemeester maakten.

Foutje, het bleek te gaan om gemeenten die nog nooit een vrouwelijke burgemeester of wethouder kenden. Een weetje om je schouders bij op te halen. Maar al snel knaagt het, dit is vreemd. Voor zo’n gedachte heb ik geen feministe in mijn buurt nodig.

Al snel wordt er monter gereageerd in het Millse. Nee hoor, ze nemen vrouwen er serieus, dit is slechts toeval. En tja, ze hebben zich nooit gemeld, die vrouwen met capaciteiten. Warempel, ze zijn ervan overtuigd dat die er wel zijn. Ik ook, ik ken er een paar in Mill, slim en je maakt er de kachel niet mee aan.

Ik geloof de Millenaren, ik geloof die mensen heel vaak, er zal geen opzet in het spel zijn, niks kwaadwillend. Zo zitten die mensen niet in elkaar. Mijn pa trouwens ook niet, hij werd ruim een eeuw geleden geboren en dacht echt dat het het beste was als wij jongens zo lang mogelijk verder gingen met studeren (in mijn geval een tamelijk ongelukkige optie), maar dat onze zussen zich tot de huishoudschool moesten beperken.

Hoe is het misgelopen in Mill, waar naar mijn schatting de helft uit vrouwen bestaat? Dat zelfs voor dit essentiële punt een samenvoeging met andere gemeenten de oplossing gaat worden, is toeval maar pijnlijk.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant