De schaatser wordt geplaatst.
De schaatser wordt geplaatst. Foto: Perry Filippini

De Vilt heeft er twee nieuwe bewoners bijgekregen

Algemeen 989 keer gelezen

BEUGEN | Natuurgebied de Vilt bij Beugen is sinds zaterdag 12 december twee inwoners rijker geworden. Al geruime tijd was het comité Historische Beelden op de Vilt druk in de weer om het gebied van een tweetal silhouetbeelden te voorzien om daarmee de historische waarde van de plassen verder uit te diepen. Nu staan de silhouetten van een schaatser en turfsteker eindelijk op hun plek.

“Het was guur weer. Wij hebben doorgewerkt als de oude turfstekers” vertelt Jan de Vaan, lid van het comité Historische Beelden op de Vilt. Jan is ontzettend trots op de plaatsing van de beelden, maar evenzo op de totstandkoming. Tientallen vrijwilligers hebben zich ingezet voor de realisatie van de beelden. Zo heeft kunstenaar Hinke Roders uit Oeffelt de beelden ontworpen en zijn de kosten gedekt door particulieren en bedrijven in de omgeving.

De turfsteker en schaatser
De levensgrote beelden van 12 mm dik moeten eer doen aan de historische bijdrage die de halvemaanvormige plassen hebben geleverd aan Beugen en omstreken. Een turfsteker omdat men rond achttienhonderd het dichtgegroeide gebied is gaan vervenen. Hierdoor is de Vilt weer open water geworden. Tussen de twee plassen loopt eveneens de Moerbaan, een straat die vroeger werd gebruikt voor het afvoeren van turf. ‘Moer’ is een ander woord voor veenbodem. Nog een historisch argument voor de plaatsing van de turfsterker.

Ook op schaatsgebied heeft de Vilt een belangrijke, veelal sociale rol gespeeld in de Beugense geschiedenis. “Vanuit ’t Ham hebben in het verleden veel mensen uit Beugen en daarbuiten hun eerste schreden op het ijs gezet. Er zijn tijdens het schaatsen ook relaties ontstaan.”

Kanttekening
Inmiddels prijken de beelden nu dus over het gebied en bieden ze wandelende bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over de Vilt en haar geschiedenis. Bij de plaatsing werd echter nog een belangrijke kanttekening geplaatst: “Je moet een lampje bij de turfsteker zetten” aldus vrijwilliger Arno Gerrits. “In het donker denken mensen dat er vlak bij het bruggetje een vreemde man staat.” Waarop werd geantwoord: “Na zonsondergang mag er niemand meer wandelen of fietsen; Dus het probleem zal wel mee vallen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant