Onderzoeksbureau I&O research gaat gedurende de eerste zes weken van 2021 inventariseren in de omgeving van het AZC te Overloon.
Onderzoeksbureau I&O research gaat gedurende de eerste zes weken van 2021 inventariseren in de omgeving van het AZC te Overloon. Foto: SK-Media.nl

Inventarisatieonderzoek moet helpen in het besluit of overeenkomst AZC wordt verlengd

Algemeen 444 keer gelezen

OVERLOON | Onderzoeksbureau I&O research gaat gedurende de eerste zes weken van 2021 inventariseren in de omgeving van het AZC te Overloon. De resultaten van dit onderzoek spelen een belangrijke rol in de beslissing of de gemeente de overeenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in 2022 wil verlengen, of dat het Overloonse centrum opgedoekt gaat worden. Het AZC is de laatste tijd met regelmaat in opspraak geweest wegens een serie incidenten.

In het inventarisatieonderzoek gaat I&O om de tafel met diverse betrokkenen uit het centrum en de omgeving, variërend van bewoners en medewerkers tot politie en van lokale ondernemers tot Overlooners. Zo wordt bepaald waar de sterkte en zwakke punten van het AZC liggen. Wat gaat goed en wat moet juist anders? Mede op basis van de verkregen resultaten besluit de gemeente of de overeenkomst met het COA, welke afloopt in mei 2022, verlengd gaat worden.

VVD Boxmeer geeft aan geschrokken te zijn van de lange lijst met meldingen van de afgelopen jaren, afkomstig uit het AZC. In de raadsvergadering van donderdag 10 december heeft de partij gevraagd waarom de overeenkomst met het COA niet tussentijds beëindigd wordt. Het college geeft aan zoveel mogelijk de overlast te willen terugdringen, zo niet een halt toe te roepen. Het overgrote deel van de overlast wordt volgens de gemeente veroorzaakt door slechts een zeer kleine groep. Een enorme meerderheid van de bewoners is welwillend en om goede redenen gevlucht. Tegenover hen heeft het college de wens om een veilig thuis te kunnen bieden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant