Teun Jacobs, technisch manager van Almere City Football Club.
Teun Jacobs, technisch manager van Almere City Football Club. Foto: Ron Baltus Fotografie

Sambekenaar Teun Jacobs op zijn plek bij Almere City: ‘Hier kun je nog echt bouwen’

Voetbal 2.665 keer gelezen

Almere City ligt, halverwege het seizoen, op koers voor promotie naar de Eredivisie. Eindverantwoordelijke voor het technisch beleid bij de jongste profclub van Nederland is Teun Jacobs. De 37-jarige Sambekenaar vertelt over ambities, parameters en meten is weten. “Almere City is een club waar je nog echt kunt bouwen aan de toekomst zonder al teveel druk van buitenaf.”

Door Martijn Schwillens

Jong. Eigenwijs. Ambitieus. Wie de lange laan langs de trainingsvelden van Almere City afloopt, ziet de slogan van de club groots afgebeeld op de rode doeken die aan de hekken hangen. De woorden passen in zekere zin bij Jacobs, die ondanks zijn pas 37 jaar al een aardige carrière heeft opgebouwd in het betaald voetbal. “Ik heb tien jaar bij NEC Nijmegen gewerkt, waarvan de laatste vijf als hoofd opleidingen. Daarna ben ik naar de KNVB gegaan, waar ik een fantastische tijd heb beleefd en ik 6,5 jaar met veel plezier heb meegeholpen aan het ontwikkelen van technisch beleid voor verschillende clubs in het betaald voetbal en ook op verschillende continenten ben geweest om mijn expertise te delen met bonden en clubs in de meest vreemde landen”, legt Jacobs uit. Vanuit zijn kantoor kijkt hij uit over het compacte maar zeer moderne onderkomen van Almere City. “We hebben het stadion gedurende de coronaperiode maximaal vernieuwd en uitgebreid (naar 4501 plaatsen), met nieuwe boarding, extra ruimtes en kantoren plus uitbreiding van de business-ruimtes.”

De club lijkt buiten de lijnen al helemaal klaar voor de Eredivisie. “De club leeft steeds meer in de regio. Ondanks de corona is het aantal seizoenkaarthouders verdrievoudigd. Voor de eerste generaties Almeerders zijn wij de ideale club, maar we zijn ook in trek bij veel Ajax-supporters die relatief goedkoop een seizoenkaart kunnen aanschaffen bij ons.”

‘Het gevoel bij Almere City was meteen goed. De manier waarop ik hier kan werken, past bij mijn karakter’

Ambitieus
Jacobs houdt zich in Flevoland bezig met het technische beleid rondom het eerste elftal plus de academy. “Ik heb een fantastische tijd gehad bij de KNVB, maar ik kon daar niet doorgroeien. Alles wat ik heb geleerd, gezien en meegemaakt tijdens mijn periode bij de voetbalbond wilde ik graag in de praktijk brengen bij een mooie club. Ik heb meteen gezegd dat ik niet ergens blind wilde instappen en dat het een club moest zijn met ambities en mogelijkheden. Omdat ik zelf geen achtergrond heb als betaald voetballer, moest het ook een overwogen keuze worden. Veel clubs met een lange historie in het profvoetbal kiezen vaak voor een oud-voetballer als technisch manager. Uiteindelijk heb ik met drie clubs gesproken, maar het gevoel bij Almere City was meteen goed. De manier waarop ik hier kan werken, past bij mijn karakter. Doordat de club korte lijntjes heeft en er geen vijfde colonne is -zoals bij veel clubs wel het geval is- hoef je ook niet constant te laveren om iedereen tevreden te houden.”

Eigenwijs
Almere City heeft volgens Jacobs niet alleen de ambities ‘maar ook de mogelijkheden om echt stappen te maken’. “Deze club heeft een eigenaar (Lesley Bamberger, red.) plus een trouw en groot sponsorbestand. Je kunt hier echt echt bouwen. Dat Almere geen historie heeft, kun je zien als een nadeel, maar het is juist een gigantisch voordeel. De vereniging is jong. Er ligt geen lange geschiedenis, zoals bij NAC, De Graafschap, Roda JC en NEC, waar Eredivisievoetbal een must is en bij een paar nederlagen de druk zo groot wordt dat je als technisch manager een kansloze wedstrijd zou spelen. Bij Almere City speel ik een kansrijke wedstrijd en er is ook niet meteen paniek als promotie niet meteen zou lukken, al liggen we keurig op schema (Almere City staat tweede in de Keuken Kampioen Divisie, red.).”

Jacobs stapte bewust halverwege het seizoen 2019-2020 in bij Almere City. “Zodoende kon ik de organisatie, staf en selectie leren kennen voordat de belangrijkste beslissingen genomen moesten worden. Ik heb drie maanden lang in alle rust in deze club kunnen duiken, veel spelers kunnen bekijken en spreken. Kortom, ik kon aan de gang. 90% van de selectie stond al toen de vakanties begonnen. Normaliter begin je in de zomer. Dat is veel lastiger, want de selectie wordt dan gevormd. Als je dan nog moet inwerken, sta je eigenlijk al 1-0 achter. Nu hadden we de gewenste wijzigingen binnen de staf al doorgevoerd, waardoor we gericht konden scouten en gezamenlijk konden bouwen aan de selectie die het op dit moment uitstekend doet.”

In de bestuurskamer hangt een groot scherm met daarop een dashboard en een aantal groene en rode cirkels, die overeenkomen met de doelstellingen die de club zichzelf heeft gesteld. “Op dit dashboard monitoren we een aantal parameters. We werken hier aan de hand van de Euro Club Index. Waaraan moet je als club voldoen om jezelf te kunnen meten met clubs in de Eredivisie? Aan de hand daarvan is een vijfjarenplan opgesteld. Almere zit nu in het vijfde jaar. Voetbal is niet maakbaar, maar meten is wel weten hoe je ervoor staat. En dat is van alles wat, van het aantal punten dat we willen behalen tot de waarde van uitgaande transfers, budgetten en faciliteiten. Maar ook het aantal sponsors, verkochte seizoenkaarten of leden van de Kidsclub wordt gemonitord. Uitgangspunt is het aantal van het seizoen ervoor plus één. Dat geldt dus ook voor het aantal punten dat het eerste elftal moet behalen. In die zin liggen we ruim op koers.”

‘We hebben een bedrijf een algoritme laten ontwikkelen voor ons, waarin wij de profielen van gescoute spelers langs paramaters kunnen laten lopen om te zien of zij passen bij onze spelprincipes’

Jong
De Sambekenaar vervolgt: “We bestaan vijftien jaar. Een puber dus. Daarin zit ook een beetje dat eigenwijze. Wij doen het hier anders dan elders”, verduidelijkt Jacobs, die aangeeft dat de invulling van het technisch beleid een prachtig voorbeeld is van de innovatiekracht bij de jongste profclub van Nederland. “We hebben een gespecialiseerd bedrijf een algoritme op maat laten ontwikkelen voor ons, waarin wij de profielen van gescoute spelers langs paramaters kunnen laten lopen om te zien of zij passen bij onze spelprincipes en de manier waarop wij hier werken, want wij zijn op zoek naar voetballers die hier naartoe komen om een volgende stap in hun carrière te maken en daarmee Almere City helpen door te groeien. Aan de hand van de algoritmes komt er een lijstje spelers uit die we vervolgens nog scouten voordat we de contractonderhandelingen met ze aangaan. Noem het jong, noem het eigenwijs, maar het is een hele andere manier van werken, waarmee we onderscheidend zijn. Op deze manier willen we het gat overbruggen met de clubs uit het rechterrijtje van de Eredivisieclub. Het zou mooi zijn als we over vijf jaar de benchmark zijn van clubs die naar de Eredivisie toe willen.”


CV
Teun Jacobs staat sinds januari 2020 aan het roer bij Almere City Football Club, dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie. De Sambekenaar (37) is als technisch manager verantwoordelijk voor de selectie, staf en de jeugdopleiding. Jacobs maakt een jaar geleden de overstap vanuit de KNVB, waar hij zes seizoenen actief is als coördinator voetbaltechnische zaken. Daarvoor werkt hij tien jaar bij NEC Nijmegen, waar hij op jonge leeftijd begint als jeugdtrainer en de laatste vijf jaar hoofd opleidingen is. Jacobs is getrouwd en woont samen met Sharon Jacobs-Beek, die een eigen schoonheidssalon heeft in Boxmeer. Teun en Sharon hebben twee kinderen.

Teun Jacobs bij de presentatie van Almere-spits Elias Sorensen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant