De traditionele kerststal in de Willibrorduskerk mag dit jaar zeker niet ontbreken.
De traditionele kerststal in de Willibrorduskerk mag dit jaar zeker niet ontbreken. Foto: Rudolf van Gemert

‘In deze duisternis vinden we samen het licht’

Algemeen 197 keer gelezen

.

MILL | Parochie De Goede Herder van pastoor Ad van der Meijden heeft een moeilijk jaar achter de rug. Corona heeft veel onheil en verdriet gebracht aan de parochie voor Mill, Langenboom, St. Hubert, Wilbertoord en Haps. 

Door Rudolf van Gemert

“Het gaat niet goed in de wereld en dus ook hier bij ons”, vertelt de pastoor. “Nu de donkerte van het coronavirus voortduurt, verlangen we naar lichtpuntjes. Kerstmis in kleine kring vieren en niet met onze naasten doet pijn. Het is aanpassen. Dat is echter niet onchristelijk. Jezus werd geboren in een wereld waar niemand plek voor Hem had, op Maria, Jozef en een paar herders na.” 

De pastoor ziet er een boodschap in. “Ik vind corona geen straf van God, maar misschien een waarschuwing dat we beter met de mens, natuur en dieren moeten omgaan. Respect in brede zin is wenselijk. Niet denken, ‘ik heb genoeg aan mezelf’. Elkaar troosten, helpen en ondersteunen en niet aan jezelf denken. Zeker ook in deze pijnlijke tijd met kerstviering en overgang naar het nieuwe jaar. Elkaar niet kunnen bezoeken, knuffelen of troosten is natuurlijk triest. Een luisterend oor en contact maken waar mogelijk brengt kleine wonderen”. 

Corona verpestte ook een persoonlijk feest van de pastoor. “Ik ben in maart 80 jaar geworden en 25 jaar priester in onze gemeente. Twee dagen eerder begon de eerste lockdown, dus alle festiviteiten afgelast. Bij een bediening van de laatste sacramenten mocht één kind aanwezig zijn. Via een open raam kon ik regelen dat de andere kinderen buiten toch erbij betrokken konden zijn. Ook een moeder die niet begreep waarom haar kinderen haar niet meer bezochten en zich afvroeg of ze iets had misdaan. Dat is toch schrijnend. Onze geloofsgemeenschap komt niet meer samen. Maar we moeten hoopvol blijven en niet bij de pakken gaan neerzitten. Iedereen mag voelen dat je erbij hoort. In onze gemeente zijn dierbaren ons ontvallen, waarbij afscheid nemen vaak niet mogelijk was. 2020 was een moeilijk jaar waarin we ontzettend op de proef zijn gesteld. Ons leven zal anders worden. Hoopvol en met veel vertrouwen moeten we 2021 met het nieuwe normaal ingaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant