Afbeelding
COLUMN

Enkele linkse rakkers laten gezond verstand zegevieren

Algemeen 432 keer gelezen

Nog nooit heeft een regering - niet voor en niet na welke oorlog dan ook - zoveel geld de maatschappij ingepompt. En met name aan bedrijven gegeven. Van het idee dat de overheid zich niet met het bedrijfsleven moet bemoeien, is dus bar weinig over. Kortom, linkser kan het niet. Vind ik wel komisch.

Toch maar goed dat de VVD in de regering zit, zei een VVD-aanhanger trots tegen mij. Ik heb hem toen iets verteld over de liberale en socialistische principes en toen keek hij een beetje beteuterd. Dus de VVD was links geworden. Goh, had hij zo nog niet bekeken.

De vervaging van ideologische grenzen is al een tijdje aan de gang. Het lijkt er op dat de grens is komen liggen tussen weldenkend en idioot. En dat is heel wat anders dan links en rechts. Tenminste, corona-, klimaat- en vluchtelingen-ontkenners vind ik tamelijk moeilijk in links en rechts in te delen. Ik ken genoeg recht-geaarde rechtse ballen die vinden dat je een bootvluchteling niet over de rand moet schoppen en linkse rakkers die niks hebben met verzuring. (Of het moet die van hun eigen geestesgesteldheid zijn.)

Kortom, als het onderscheid in Den Haag er al niet meer zo is, dan wordt het een lachertje als hier in onze dorpen de ideologische messen worden geslepen. Ik zie gemeenten die gedomineerd werden door SP-klanten én gemeenten waar VVD-ers en CDA-ers aan de touwtjes trokken. Soms deden ze het zelfs samen. Wat maakte het uit?

Lachwekkend was het dus onze broeders ter linkerzijde in het Land van Cuijk aan het knokken gingen om straks allemaal hun eigen (te verwaarlozen) clubje in de nieuwe gemeenteraad te hebben.

Bij een deel is het nuchtere, boerenverstand (waarmee we hier in het Brabantse zo royaal bedeeld zouden zijn) gaan zegevieren. Groen Links en PvdA gaan straks samen één fractie vormen. Gelukkig, weer een mini-fractie minder en samen wordt het misschien nog wel iets serieus.

D66 doet niet mee. Proficiat, die gaan straks armzalig hun eigen gedachtengoed delibereren zonder dat iemand hen hoort. De SP gaat op eigen benen verder. Ze willen dat zelf, maar het is ook maar de vraag of de rest van het linkse front hen erbij had willen hebben.

Kortom, de contouren van de nieuwe gemeenteraad tekenen zich af.

Links of rechts? Of hopen we op weldenkend?

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant