<p>Dr. Jung van huisartsenpraktijk Afferden vond het een hele eer het boek als eerste te mogen ontvangen.</p>

Dr. Jung van huisartsenpraktijk Afferden vond het een hele eer het boek als eerste te mogen ontvangen.

(Foto: )

'Menswaardigheid is de ontbrekende factor'

  •   keer gelezen

SIEBENGEWALD / BEUGEN | “We zijn geneigd om óver iemand te zorgen in plaats van mét iemand.” Een belangrijk statement dat voor Gemma van den Akker uit Siebengewald de basis vormde voor haar boek ‘Pleidooi voor de Ziel.’ Vanuit haar persoonlijke en heftige levensverhaal stelt ze de zorg voor de medemens centraal. “Dat we ons niet enkel eenzijdig focussen op technische en medicamenteuze zorg, maar óók aandacht hebben wat er bij de mens áchter de klacht van binnenuit aandacht behoeft.”

Door een gemiste diagnose voor gek verklaard worden en je tijd moeten doorbrengen in een psychiatrische inrichting. Het klinkt als een ware nachtmerrie. Een kwade droom die voor Gemma realiteit werd. Jarenlang heeft Gemma gewerkt in de zorg, waarvan ruim 10 jaar ervaring in het Beugense Maasziekenhuis, kwam ze hier echter later zelf te liggen. Een tumor in haar hoofd leidde tot een breed scala aan pijn. “Ik kreeg steeds meer klachten. Steeds meer pijn. En ondertussen wist niemand wat er werkelijk aan de hand was”.

Maar de tumor wist wel zijn weg te vinden in Gemma’s mentale helderheid en gedrag. Door de aanhoudende pijn en geestelijke ontreddering werd ze steeds bozer, hulpelozer en kwetsbaar tot op het bot. Gecombineerd met de almaar toegediende zware, dempende medicatie, won ook de verwarring aan terrein. Uiteindelijk leidde dit tot een gedwongen opname op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Pas veel later blijkt het psychiatrisch ziektebeeld veroorzaakt door een zeldzame tumor in de hersenen.

Dit zeer spannende autobiografische boek bestaat uit een verslag aan de hand van o.a. aantekeningen gemaakt tijdens opname. Het beschrijft een onthutsend beeld van een in de steek gelaten mens en de worsteling naar de betekenis van dit alles. Het biedt bovendien een zeldzame inkijk in de (sub)cultuur van een gesloten psychiatrie afdeling, vanuit het perspectief van de patiënt. De boodschap is dermate indringend en belangrijk dat huisartspraktijk Afferden alle medewerkers een exemplaar cadeau heeft gedaan.

In ‘Pleidooi voor de Ziel' licht Gemma toe hoe het contact met de patiënt verbeterd kan en moet worden, zodat mensen in hun essentie gezien en betrokken blijven ook al is de buitenkant verward of beperkt. "Een werkelijke genezing kan pas plaatsvinden wanneer de mens ook van binnenuit aangeraakt en betrokken wordt.”

Zaterdag 19 december mocht Gemma het eerste exemplaar van haar boek overhandigen aan haar huisarts in Afferden. Vanaf heden is ‘Pleidooi voor de Ziel' verkrijgbaar bij iedere boekhandel. Meer info is te vinden op: www.levensakker.nl.

Meer berichten