De camerabeelden van Hendriks die tot het aanhouden van de dader leidde.
De camerabeelden van Hendriks die tot het aanhouden van de dader leidde.

Eigenaar Autoservice Stevensbeek wil sluiting van AZC: ‘Wij willen geen slachtoffer meer zijn’

Algemeen 3.109 keer gelezen

STEVENSBEEK/BOXMEER | “Het is ècht genoeg geweest!” Dat laat Leon Hendriks, eigenaar van Autoservice Stevensbeek duidelijk blijken in zijn brandbrief aan het Boxmeerse college van burgemeesters en wethouders. Hij heeft het daarbij over de overlast die hij en omwonenden ervaren door criminele asielzoekers van het asielzoekerscentrum (AZC) in Overloon. Met oog op de veiligheid van Stevensbeek en de financiële gevolgen van de vergrijpen wil Hendriks dat het AZC haar deuren sluit door in 2022 het contract met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) niet meer te verlengen. “Symptoombestrijding werkt niet”, aldus Hendriks. 

Door Moniek Jaspers

Hendriks zit met Autoservice Stevensbeek pas sinds Juli in Stevensbeek. Toch heeft hij al te maken gehad met drie incidenten. Er is een brommobiel weggehaald, er is in zijn privéauto ingebroken en er zijn vernielingen geweest aan auto’s van klanten. “Ik ben pas net begonnen maar ik ga nu dus al uit van zo’n zes incidenten per jaar. Mijn buurman heeft al met elf vergrijpen te maken gehad”, vertelt de eigenaar. De eerste twee keer heeft Hendriks niet gemeld, maar de derde keer was de maat vol. Hij is zelf op zoek gegaan naar de dader. Deze was namelijk op videobeelden zichtbaar. Met een foto hiervan is hij langs het AZC gegaan. “De poortwachter wierp amper een blik op de foto of hij zie al: ‘Nee, die kennen we niet’. Er is geen verantwoording en geen hulp bij het AZC. Het houdt bij de poort al op.” Hendriks had de beelden ook op Facebook gezet met een beloning voor wie de dader naar hem toe kon brengen. Dat is precies hetgeen waar Hendriks zelf voor waarschuwt in zijn brief: “Als u niet ingrijpt als bestuurlijk orgaan, vrees ik dat inwoners eigen rechter gaan spelen en zelf de regie in handen nemen.” Uiteindelijk heeft hij ook aangifte gedaan.

‘Het is schandalig dat het zo moet gaan’

Dader opgepakt
Na het sturen van de brief is er snel actie ondernomen. De brief is voorgelegd aan de ketenmarinier, wiens werkzaamheden gefocust zijn op het aanpakken van overlastgevende asielzoekers. Na het bekijken van de beelden van de auto-ondernemer is de dader snel opgepakt. “De inzet van deze marinier was echt heel goed”, vindt Hendriks. “Hij had binnen no time actie ondernomen. De politie had de camerabeelden ook opgevraagd, maar de ketenmarinier heeft sneller actie ondernomen. Het is alleen schandalig dat het zo moet gaan.”

‘Gewoon sluiten’
Hendriks geeft aan dat de Boxmeerse burgemeester Karel van Soest enkel aan symptoombestrijding doet en daar heeft hij genoeg van. “Aanpakken heeft geen nut. We moeten het AZC gewoon sluiten. Als het een Nederlander is die criminele activiteiten verricht, dan kan de burgemeester ook besluiten om de woning te sluiten. Dus waarom nu niet?” Hendriks vindt het vervelend dat het een kleine groep betreft die het voor andere asielzoekers verpest, maar hij geeft aan dat vergrijpen in de regio in ongeveer 95 procent van de gevallen door asielzoekers worden gepleegd. “Er is regelmatig weer een golf aan criminaliteit wanneer er nieuwe mensen bij het AZC komen. De gezinnen vormen geen problemen; het zijn vaak alleenstaande jongeren die de overlast veroorzaken. Maar wij willen geen slachtoffer meer zijn.”

‘Het is alsof wij de rekening krijgen van de subsidie die de gemeente ontvangt’

Angst en kosten
De inwoners van Stevensbeek voelen daar de gevolgen. “Mijn buurman slaapt niet meer rustig”, aldus Hendriks. “Ik ben zelf niet bang, maar ik zag de angst in de ogen van mijn kinderen. Daarom heb ik geïnvesteerd in extra beveiliging in de vorm van een poort en een alarmsysteem. Maar, deze maatregelen zouden niet nodig moeten zijn.” In de brief geeft hij een overzicht van zijn financiën als gevolg van de vergrijpen. Met de beschadigingen, de gestolen producten en het nieuwe beveiligingsmateriaal is hij 12.600 euro kwijt. “Het is alsof wij, de inwoners, de rekening krijgen van de subsidie die de gemeente ontvangt”, vervolgt Hendriks. Hij is dan ook benieuwd hoeveel geld de gemeente Boxmeer krijgt voor het AZC. “Dat moet wel een fors bedrag zijn. Anders zou de gemeente haar eigen inwoners wel beschermen. Ik kan geen andere reden bedenken dan geld.”

‘Pappen en nathouden’
Wanneer wij vragen wat er wel al wordt gedaan aan het probleem, antwoord Hendriks: “Pappen en nathouden. Er zijn regelmatig sirenes te horen, maar de politie komt en gaat. Er zijn ondertussen al zo’n 1800 incidenten in Grave en Overloon. Of dat er 2200 worden maakt dan ook niet zoveel meer uit.” Wel vindt Hendriks het belangrijk om incidenten te blijven melden. “Op het moment dat de politie en de gemeenten niet weten dat er iets gaande is, dan kunnen ze er ook niets aan doen. Ik vind het dan ook niet erg om met mijn naam naar buiten te komen. Misschien helpt het. Ik ben er namelijk helemaal klaar mee.”



Reactie burgemeester Van Soest
Burgemeester Van Soest heeft de brief van Hendriks ook gelezen. Hij is tevreden over het snelle handelen van de ketenmarinier. Echter geeft hij aan dat het sluiten van het AZC geen oplossing is. “Sluiten is te makkelijk. Daarmee lossen we het probleem van de overlast misschien wel op, maar wij willen andere asielzoekers, die onze hulp hard nodig hebben, niet in de steek laten.” De gemeenteraad wil andere oplossingen vinden.

‘Wij willen andere asielzoekers, die onze hulp hard nodig hebben, niet in de steek laten’

Hulp van Tweede Kamer
“Wij zijn hier al sinds 2014 bezig”, vervolgt de burgemeester van Boxmeer. “In de eerste jaren ging het fantastisch goed, maar de laatste jaren is er veel overlast van jeugdige asielzoekers uit veilige landen, die hier geen verblijfsvergunning kunnen krijgen. Toch is het in het COA zo geregeld dat we ook deze mensen een plek moeten geven wanneer ze aan de poort komen. Het betreft misschien twee procent van de asielzoekers. Daar hebben ze ook binnen het AZC last van. Wij willen dat zowel de overige 98 procent van de asielzoekers als de inwoners van onze regio’s daar niet onder lijden.” Daarom heeft de gemeenteraad een brief met een hulpvraag klaarliggen voor de Tweede Kamer, waarin ze willen laten weten hoe de situatie in Overloon is. Ze willen deze informatie bundelen met de ervaringen van andere AZCs in Nederland en het daarmee voor elkaar krijgen om in de landelijke en Europese wetgeving de asielzoekers uit veilige landen apart te zien van asielzoekers uit onveilige landen. “Daar zal wel wat tijd overheen gaan”, aldus de burgemeester.

Aanpakken
In de tussentijd hoopt de burgemeester dat meer mensen het voorbeeld van Hendriks volgen, wat resulteerde in een snelle aanhouding. “Hoe erg en verschrikkelijk ik het ook vind, zo moet je het doen. De gemeente wil dit soort signalen snel oppakken. We moeten met inwoners en gemeenten samen stevig inzetten op een veiligere regio.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant