Afbeelding

Gemeente Gennep denkt na over (grootschalige) huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen 647 keer gelezen

GENNEP | De gemeente Gennep heeft plannen om een vergunningsplicht in te voeren voor het verkameren van woningen. Momenteel mag een woning nog probleemloos worden opgedeeld in kamers voor losse verhuur. Iets waar veel arbeidsmigranten gebruik van maken. Hier wil de gemeente nu dus verandering in brengen. Daarnaast is Gennep aan het nadenken over een grootschalige huisvesting locatie voor de internationale werknemers. Beide plannen moeten positief bijdragen in het tegengaan van de krapte op de Gennepse woningmarkt.

“Wij zien in de gemeente, zoals in heel veel gemeenten, dat er reguliere gezinswoningen worden onttrokken omdat er internationale werknemers gehuisvest worden” merkt wethouder Rob Peperzak op. De woningen worden in zo’n geval opgedeeld per kamer, welke aan de verschillende individuele arbeidsmigranten worden verhuurd.

Omdat er momenteel nog geen vergunningplicht is voor het op deze manier verhuren van een woning, heeft de gemeente geen concreet beeld van de exacte hoeveelheid woningen die op deze manier verhuurd worden. De meest precieze schatting ligt tussen de 40 a 50. De invoer van deze vergunningsplicht moet deze exacte hoeveelheid blootleggen.

Het vergunningensysteem maakt onderscheid in twee soorten woningen, afhankelijk van de grootte. Zodra een woning meer dan 4 bewoners zal huisvesten moet er naast de ‘verkamervergunning’ ook een exploitatievergunning worden aangevraagd. Dit stelt de gemeente in staat om betere controle uit te oefenen. De gemeente geeft aan dit strikter te zullen gaan doen, en wanneer nodig ook te handhaven. “Op het moment dat we gaan controleren en er wordt niet voldaan aan de eisen, dan krijgt men een waarschuwing.” legt wethouder Peperzak uit. “Vindt de overtreding nogmaals plaats, dan kunnen we de vergunning intrekken.” 

Belangrijk voor de woningen is dat ze voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden inzake bijvoorbeeld de veiligheid, hygiëne, en hoeveelheid vierkante meters. Het wordt bewoners ook verplicht gesteld om, indien ze in de gemeente Gennep willen wonen, ze ook daar staan ingeschreven en werkzaam zijn. “Wij willen geen verzorgingsgemeente zijn die huisvesting biedt aan internationale werknemers die elders werken, maar wij verwachten omgekeerd ook niet dat andere gemeenten die rol voor werknemers in Gennep vervullen.” Daarnaast stelt de gemeente voorwaarden aan de hoeveelheid woningen die er per straat of wijk in verkamerde vorm worden verhuurd. Dit om te voorkomen dat woningen met arbeidsmigranten zich gaan concentreren in een klein gebied.

Grootschalige opvang
Het college heeft eveneens een nota opgesteld in verband met grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten. De mogelijkheden hiervoor worden nog uitvoerig onderzocht. Om een dergelijke, grootschalige woonlocatie te bewerkstelligen moeten er wederom belangrijke kaders opgesteld worden inzake bijvoorbeeld de veiligheid en hygiëne. Dit alles moet uiteraard voldoen aan de strengste normen. Daarnaast is ook hier van groot belang dat de bewoners werkzaam zijn in de gemeente Gennep. De wethouder benadrukt eveneens dat, indien zo’n locatie er zou komen, er streng toezicht wordt gehouden om overlast te voorkomen.

Het plan staat echter nog in de kinderschoenen. Zo moet de gemeenteraad zich nog buigen over de nota en vindt er permanent afstemming plaats met de omliggende gemeenten. Ook is er nog geen idee over een mogelijke locatie. Zodra hier meer duidelijkheid over is moet dit ook nog afgestemd worden met de omwonenden.

Beschikbare werkplekken
Uit onderzoek uitgevoerd door provincie Limburg blijkt dat er in gemeente Gennep ongeveer 500 werkplekken beschikbaar zijn voor arbeidsmigranten. Omdat woonsituaties minder eenduidig worden geadministreerd dan dienstverbanden, was er wat meer onzekerheid over het aantal internationale werknemers dat in Gennep woont. Dit werd ingeschat op net onder de 200. Uit een meer precieze scan van de gemeente blijkt dat er in totaal 300 internationale medewerkers woonachtig zijn binnen de gemeentegrenzen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant