Afbeelding

Gemeente Boxmeer waarschuwt voor telefonische oplichting

Algemeen 648 keer gelezen

De gemeente Boxmeer waarschuwt voor oplichting via de telefoon na een ontvangen melding van een inwoonster die ermee te maken kreeg. Telefonische oplichting komt in allerlei vormen voor. Zo doen criminelen zich bijvoorbeeld voor als bankmedewerker of als medewerker van de gemeente om achter persoonlijke gegevens te komen.

Voordoen als Sociale Dienst

De gemeente ontving onlangs een melding van een mevrouw die aangaf dat ze gebeld was door een man die zich voorstelde als iemand van de Sociale Dienst gemeente Boxmeer. Hij vertelde tijdens het telefoongesprek dat de Sociale Dienst half oktober een brief verstuurd had waarin ouderen die ouder zijn dan 75 jaar een gratis alarmknop krijgen aangeboden ter waarde van € 200,-. Wel zou hiervoor een maandelijks abonnement betaald moeten worden. De gemeente waarschuwt deze brief nooit verstuurd te hebben en hier niets mee te maken te hebben. Inwoners worden opgeroepen alert te zijn en het te melden bij de gemeente als er een soortgelijk telefoontje binnenkomt. Ook bij twijfel over de legitimiteit van andere telefoontjes valt het altijd aan te raden om zelf contact op te nemen met de instantie. Wie wordt gebeld vanuit de bank, vraagt naar de naam van de medewerker en hangt op. Door vervolgens de bank terug te bellen via het bekende nummer op de eigen website en te vragen naar de desbetreffende medewerker, kan het verhaal geverifieerd worden of oplichting aan het licht gebracht worden.

Zo komen oplichters aan telefoonnummers

Oplichters komen op diverse manieren aan de telefoonnummers die ze bellen. Het maakt niet uit of men gebruik maakt van het goedkoopste sim only abonnement of een uitgebreid abonnement. Oplichters zoeken namelijk op plekken waar mensen zelf hun nummer achterlaten, zoals op Marktplaats of andere verkoopwebsites. Ondernemers zullen ook bevestigen dat ze vaak gebeld worden door onbekende nummers. Dit komt doordat de Kamer van Koophandel contactinformatie openbaar maakt in het Handelsregister. Er zijn verschillende manieren om ongewenste benadering te voorkomen.

Hoge telefoonrekening door terugbelfraude

Een andere veelvoorkomende vorm van belfraude is de zogeheten “Wangiri fraude”, oftewel terugbelfraude. In dit geval zien mensen een gemiste oproep staan van een buitenlands nummer. Vaak gaat de telefoon slechts één keer over en hopen de fraudeurs dat er wordt teruggebeld. Dit is nu juist wat mensen niet moeten doen, want zodra iemand terugbelt wordt deze persoon verbonden met een duur servicenummer. Dit gebeurt onopvallend, doordat de oplichters een bandje afspelen die het doet lijken alsof de telefoon nog overgaat, terwijl er in werkelijkheid al verbinding is gemaakt. Deze kosten kunnen al snel de pan uit rijzen. Het is daarom verstandig om een onbekend nummer eerst te controleren via Google. De gemeente waarschuwde al eerder voor fraude via afspraakloket.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant