Afbeelding

Grote vraag naar tweedehands auto's houdt aan

Algemeen 324 keer gelezen

De verkoop van tweedehands auto’s zit nog altijd flink in de lift. Veel mensen willen een eigen auto als alternatief voor het openbaar vervoer. Een tweedehands auto valt gemakkelijk te verzekeren met de goedkoopste autoverzekering en is hierdoor een betaalbaar alternatief. Sinds mei laat de verkoop van occasions een stijgende lijn zien.

Verbroken records

Ondanks de aanpassingen op stations, zoals station Cuijk dat klaar is voor de anderhalvemetersamenleving, voelen mensen zich veiliger wanneer ze met hun eigen auto reizen. BOVAG en dataprovider RDC meldden in juni dat er een recordaantal occasions verkocht werd met 120.550 stuks. Dit record sneuvelde alweer in juli, toen er ruim 6.000 auto’s meer verhandeld werden. In september was het volume wat teruggezakt, maar lag dit alsnog 1,3 procent boven het verkoopaantal van vorig jaar. De vraag is zo hoog dat het aanbod het niet bij kan benen. De aanvoerlijnen zijn nog niet hersteld en ook ligt het aantal leaseauto’s dat naar de tweedehandsmarkt terugstroomt lager dan normaal. De consument merkt dit vooral aan de snelheid waarmee hij of zij moet beslissen.

Toenemende vraag naar campers

Doordat mensen de zomer massaal doorbrachten in eigen land, lag ook de vraag naar onder andere campers en caravans een stuk hoger. Er werden 22,6 procent meer campers verkocht tussen april en juli vergeleken met dezelfde periode in 2019. Ook was er groei te zien in de populariteit van de cabrio. Het aantal verhandelde cabrio’s steeg met 19 procent. Het gros van de verkochte tweedehands auto’s is een hatchback, maar er was een toenemende vraag te zien naar SUV’s. In het derde kwartaal van 2020 naam de vraag naar SUV’s toe met maar liefst 26,9 procent.

Aanpassingen openbaar vervoer

Reizen wordt zoveel mogelijk afgeraden. Dit geldt niet alleen voor het openbaar vervoer maar voor alle vormen van vervoer. In het openbaar vervoer zijn verschillende aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat mensen zo veilig mogelijk kunnen reizen. Zo is het dragen van een niet-medisch mondkapje in het ov verplicht voor alle reizigers van 13 jaar en ouder. Ook is het inmiddels verplicht om deze op te houden op het perron. Daarnaast wordt er aangeraden extra tijd in te plannen voor een reis. Zo kan men bij een drukke bus, tram, metro of trein wachten op een volgende. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat het aantrekkelijker wordt om een tweedehands auto aan te schaffen. Zeker nu het rustiger is op de weg. Vooralsnog wijst alles erop dat er dit jaar een recordaantal tweedehands auto’s zal worden verkocht. Er is weliswaar een uitstellende groep die liever wacht met de aankoop van een auto vanwege de eigen financiële zekerheid, maar tot nu toe is de kopende groep een stuk groter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant