Vanaf het allereerste begin van de plannen voor Laarakker waren er grote bezwaren door een overgrote meerderheid van de inwoners van Haps.
Vanaf het allereerste begin van de plannen voor Laarakker waren er grote bezwaren door een overgrote meerderheid van de inwoners van Haps. Foto: Aileen van Tilburg

Dorpsraad Haps: 'Geld wint het van leefbaarheid en welzijn'

Algemeen 957 keer gelezen

HAPS | Werkgroep Laarakker van de Hapse dorpsraad heeft haar onvrede uitgeroepen over de manier waarom zij door gemeente Cuijk betrokken wordt bij de ontwikkelingen rondom Regionaal Bedrijventerrein Laarakker (RBL). De werkgroep heeft in het verleden meermaals om de tafel gezeten met wethouder Maarten Jilisen, en met Arjan Eising en Olaf de Croon, respectievelijk adviseur en directeur van de B.V. Laarakker. Nu het om uitbreiding gaat beweert de werkgroep ineens een ‘spreekverbod’ opgelegd te hebben. Ze betichten de gemeente ervan om tegen de wil van de Hapsenaar in, het industriegebied in de richting van het dorp uit te breiden.

Op 14 december hebben D66 en ABC een motie ingediend om de uitbreiding van Laarakker in de richting van het dorp te blokkeren. Hierin wordt het college gewezen op de vele leegstaande bedrijfspanden in de gemeente en het Land van Cuijk. “Beter één goed gevuld bedrijventerrein dan diverse met leegstand” leest het in de motie. Hoewel gesteund door GroenLinks, SP en PvdA, is de motie met 10 tegen 9 verworpen. Het bestemmingsplanproces heeft volgens het college voldoende waarborgen in zich om de zorgen weg te nemen. Daarnaast zou het niet uitvoeren van de uitbreiding strijdig zijn met eerder gemaakte afspraken. In overleg met de provincie is in 2015 vastgesteld dat zodra 70% van het bedrijventerrein is gevuld, het plan Laarakker Noordwest uitgevoerd mag worden. Inmiddels is 71,2% verkocht. Indien de gemeente er voor kiest de uitbreiding niet uit te voeren, is er sprake van een contractbreuk met aandeelhouder BNG-GO (Bank Nederlandse Gemeenten Gebieds Ontwikkeling). De gemeente zou dan als ‘onbetrouwbare partner’ worden gezien en minimaal €6,6 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen. De Hapse werkgroep plaatst dikgedrukte vraagtekens: “Als de gemeente ooit eens op eerder gedane uitspraken en/of toezeggingen terugkomt, en je vraagt naar het waarom, dan krijg je steevast het antwoord: voortschrijdend inzicht. Als het tenminste in de kraam van onze bestuurders te pas komt. En dat is nu niet het geval. Een dooddoener dus. Want nu heet het dat de gemeente een ‘onbetrouwbare partner is’ als ze terugkomt op een eerder genomen besluit.”

De dorpsraad plaatst ook specifieke vraagtekens bij raadslid Liesbeth van Heeswijk. Zij schrijft met regelmaat in het Hapse dorpsblad de Schakel, en geeft aan op te komen voor Haps en haar inwoners. In haar column in de 23e editie van het dorpsblad (uitgekomen op 11 december) spreekt ze over een kostplaatje van 10 miljoen euro als de bouwplannen niet uitgevoerd worden. “Een vorm van dichterlijke overdrijving of regelrechte misleiding?” vraagt de werkgroep Laarakker zich af. Hierom wordt er geroepen om meer transparantie. Hoe hoog zijn de kosten bij contractbreuk daadwerkelijk? Waarop zijn ze gestoeld? Of is sprake van ‘blufpoker’?

De gemaakte afspraken maken dat er nu een bestemmingsplan ligt voor Laarakker Noordwest. Hoe dit bestemmingsplan er precies uit moet gaan zien, staat open voor debat. "Vanuit RBL en gemeente wordt aangegeven dat het overleg met de dorpsraad is bedoeld om een gezamenlijk gesprek te voeren over operationele zaken rondom de realisatie en voortgang van RBL” stelt Olaf de Croon, directeur van B.V. de Laarakker. De dorpsraad is van mening is dat de ontwikkeling helemaal niet plaats zou moeten vinden. Een discussie die volgens de Croon niet in de overleggen thuishoort, maar in de bestemmingsplanprocedure. "Met andere woorden wij maken niemand monddood. Het operationele overleg is niet bedoeld voor discussie over wel/niet een bestemminsplan, met de dorpsraad bespreken we n.b. al een concept bestemmingsplan nog voordat die in procedure gaat.” De Croon ontkent dan ook het zogenaamde ‘spreekverbod': "Wij blijven ook gewoon in overleg met de dorpsraad.”

De werkgroep geeft desondanks aan dat het vertrouwen in de bestuurders flink geschaad is. "Als het om geld gaat, dan leggen welzijns- en leefbaarheidsbelangen het voortdurend af."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant