Nog geen noot gezongen | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Links dirigente Els Thijssen en rechts Nelly van de Heuvel. Ze verrassen de koorleden Peter en Maria Claassen.</p>

Links dirigente Els Thijssen en rechts Nelly van de Heuvel. Ze verrassen de koorleden Peter en Maria Claassen.

Nog geen noot gezongen

  •   keer gelezen

De SWOGB organiseert veel activiteiten voor senioren. Helaas zijn deze nu wederom stilgelegd tijdens de 2e lockdown tot 20 januari 2021. Jammer voor de deelnemers maar volgens landelijke ontwikkelingen een noodzaak om het coronavirus te bedwingen.

Even voor de beeldvorming: In Nederland zijn 1.7 miljoen koorzangers actief en velen hebben vanaf maart nog geen noot gezongen. Zingen wordt gezien als een hoge risicofactor bij het overbrengen van het coronavirus. Daarnaast behoren senioren tot de risicogroepen. Reden voor de SWOGB de koren te adviseren niet te zingen.

Voor veel koorzangers is dit een enorm gemis. Je hobby opzij zetten, is niet leuk. Ook het gezellig samenzijn is verdwenen. Toch halen leden, besturen en/of dirigenten alles uit de kast om elkaar op een andere manier te ontmoeten of te bereiken. Denk aan samen koffie drinken, een telefoontje of een bemoedigend kaartje. Het wordt door iedereen erg gewaardeerd.

Want zingen en ontmoeten gaan hand in hand. Thuisblijven, alleen of in kleine kring is de enigste optie. Maar let op, eenzaamheid ligt op de loer. Daar moeten we wel voor waken en de SWOGB sluit zich volledig aan bij de landelijke spreuk en actie: “Een tegen Eenzaamheid”

4 koren SWOGB
Seniorenkoor Maasecho uit Boxmeer met dirigent Geert Verhallen heeft in de zomervakantie 2020 al het besluit genomen om heel 2020 niet meer te zingen. De reden is helder, je wilt zelf niet het risico lopen op een besmetting maar daarnaast wil je ook geen risico zijn voor de mensen thuis. De onderlinge en sociale contacten zijn groot en de leden bellen de meest eenzame leden. Met de kerstdagen hebben alle leden een mooie kerstkaart ontvangen. Tot slot meldt Gé Heester, de voorzitter heeft leden opgeroepen om op het tijdstip van repeteren (maandag 14.30 uur) het lied “ik zal er zijn” thuis te zingen. Hier zal hij ongetwijfeld een reden voor hebben.

Seniorenkoor Maaslandglory uit Beugen met dirigente Arlette van Hout heeft in september een aantal malen gezongen. In de grote zaal van MFC ’t Kruispunt, in zigzag opstelling en wel 3 meter uit elkaar en in lijn met de voorschriften. Helaas vanaf oktober tot nu weer geen zingen. Leden werden op regelmatige basis verrast door een origineel berichtje in de vorm van een handwerkje of een zelfgemaakt kaartje van hun dirigente. Daarnaast is het koor verschillende keren bijeengekomen in ’t Kruispunt om samen koffie te drinken.

Seniorenkoor Zangersvreugd uit Rijkevoort met dirigente Els Thijssen heeft vanaf maart ook nog geen noot gezongen. De KBO had in de zomervakantie het besluit genomen dat zingen voor deze mensen een te groot risico vormt. Els Thijssen is ook dirigente van het Gemengd Koor Cantamus waarbij ook veel leden van het seniorenkoor aangesloten zijn. Hier hebben leden en bestuur de beslissing genomen om voor onbepaalde tijd niet meer te zingen. Hoe moeilijk ook. Veiligheid en gezondheid gaan voor. De KBO zorgde tussendoor voor een opkikkertje en leden en dirigente telefoneerden vaak met elkaar. Ook bij verjaardagen konden leden rekenen op felicitaties van koorleden. Met de kerstdagen gaan de dirigente en een koorlid van elk koor alle deuren langs om de leden persoonlijk te vragen hoe het met ze gaat en om de kerstgroet uit te spreken. “En een kleinigheidje”, laat Els weten en vervolgt “het is heel leuk en dankbaar om dit te doen en passend in deze periode.”

Smartlappenkoor Pure Sangh uit Boxmeer met dirigente Arlette van Hout heeft getracht om vanaf september weer te gaan zingen maar er was geen geschikte ruimte. Het aantal leden en de landelijke richtlijnen waren de belemmering. Maar ook hier wordt niemand vergeten. Arlette heeft elk lid een CD in de brievenbus gedaan met het repertoire van het koor. Tiny School heeft verschillende keren quiz vragen naar de leden gestuurd en laatst een woordzoeker. Daarnaast is er ook een koffie momentje geweest.

Wens
Koorleden en dirigenten hebben maar 1 wens: liefst morgen weer gaan zingen. Maar helaas, dat is niet mogelijk. En wanneer wel? Ook hier helaas, een antwoord is nog niet te geven. Afwachten dus.

Meer berichten