Wie o wie heeft het 'schild van de Knollenkoning'? | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Een foto uit 1982 waarop Math Claassen (5e van links) het &#39;Schild van de Knollenkoning&#39; draagt.</p>

Een foto uit 1982 waarop Math Claassen (5e van links) het 'Schild van de Knollenkoning' draagt.

(Foto: )

Wie o wie heeft het 'schild van de Knollenkoning'?

  •   keer gelezen

BOXMEER | Door de jaren heen zijn er helaas sommige attributen van Vereniging “De Metworst” zoekgeraakt of ergens op zolder komen te liggen. Naar deze voor de Vereniging belangrijke voorwerpen is de in 2016 opgerichte Archiefcommissie actief op zoek zodat ze aan het archief kunnen worden toegevoegd. "Zo zijn we al 20 jaar op zoek naar het ‘schild van de Knollenkoning’"

Vanaf begin jaren ‘70 deden er wel eens ruiters op zogenoemde trekpaarden (Belgische knollen) mee aan de Metworstrennen die het dan opnamen tegen de veel snellere half- en volbloedpaarden, wat soms onveilige situaties opleverde. Met name om deze reden is er naast de strijd om de Koningstitel midden jaren '70 een Knollenrit in het leven geroepen om zo een voor ruiter en paard veilige Metworstrennen te kunnen organiseren. De Knollenrit groeide uiteindelijk ook uit tot een bijzonder onderdeel van Metworstmaandag dat het publiek tussen de rondes door kon vermaken.

In 1978 werd er door de Boxmeerse kunstenaar Bert Fest voor de ‘Koning van de Knollenrit' een speciaal ijzeren schild gemaakt en was Charles de Bruin de eerste die hem kreeg omgehangen. "Hij was echt loodzwaar", aldus Charles. Het schild heeft tot 1986 dienstgedaan. Toen veranderde de titel naar ‘Winnaar van de Knollenrit', omdat de Metworst maar één Koning kent.
In 2000, tijdens de viering van het 260-jarig bestaan van de Vereniging, is het schild bij diverse spellen gebruikt en heeft het als decoratie in de feesttent gehangen. Helaas is het daarna spoorloos verdwenen. Het Bestuur van Vereniging "De Metworst” hoopt dat het schild nu tijdens de Coronatijd, waarin veel mensen aan het opruimen zijn geslagen, teruggevonden wordt en weer in het bezit mag komen van de Vereniging. Degene die het schild terugbrengt krijgt een gepaste beloning: een fustje bier en een worst!

"Heb je het Knollenschild in je bezit of weet je waar het te vinden is, neem dan contact met ons op via: secretariaat@metworst.nl"

Meer berichten