Voedselbank Limburg-Noord dankbaar voor alle donaties | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Het magazijn van de voedselbank is weer redelijk gevuld maar er kunnen uiteraard altijd nog producten bij. </p>

Het magazijn van de voedselbank is weer redelijk gevuld maar er kunnen uiteraard altijd nog producten bij.

(Foto: )

Voedselbank Limburg-Noord dankbaar voor alle donaties

  •   keer gelezen

REGIO | De voedselbank Limburg-Noord kijkt tevreden terug op het einde van 2020. Er zijn verschillende acties gevoerd bij de provincie, gemeenten, scholen, bedrijven, organisaties en serviceclubs, met vele producten en donaties tot gevolg. Voorzitter Gerda van Stelten wil namens de vrijwilligers en de cliënten iedereen dan ook hartelijk danken.

Door Mans Pere

“Andere jaren stonden we altijd in heel veel winkels. Nu kon dat natuurlijk niet in verband met het coronavirus” legt van Stelten uit. De voorzitter van de voedselbank Noord-Limburg bespreekt hoe dat dit in eerste instantie een flinke deuk sloeg in het magazijn. “In oktober en november zagen we het echt zwaar in. We moesten iets doen. Toen hebben we de acties als het ware verlegd. Met als gevolg dat we veel bijval kregen van bedrijven, scholen en zelfs de gemeente. En daar zijn we écht heel blij mee.”

Dankzij deze goedlopende acties kan de voedselbank er weer even tegenaan. Met name de lang houdbare producten als rijst, pasta en soepen in blik vormen een goede buffer voor de lange termijn en worden zodoende warm onthaald.

Versproducten
Wat betreft de koelverse producten is het echter behelpen. Voorheen kreeg de voedselbank veel versproducten van supermarkten. Die naderden de houdbaarheidsdatum en werden zodoende gedoneerd. “Zodra die houdbaarheidsdatum verstreken is, mogen ze het echter niet meer doneren. Maar wij mogen ze dan logischerwijs ook niet meer verspreiden omwille van de gezondheid.”

Van Stelten legt uit dat tegenwoordig de nog net houdbare producten meer en meer worden voorzien van een kortingssticker om alsnog verkocht te worden. Ook de komst van de app ‘Too Good To Go’ zorgt voor een afname in versproducten vanuit de supermarkt. Gebruikers van deze app kunnen tegen zeer lage prijzen een door de supermarkt samengestelde tas vol producten die nog maar net houdbaar zijn ophalen. “Vanuit de winkels gezien zijn dit soort initiatieven natuurlijk ontzettend begrijpelijk. Maar voor ons is het erg lastig.” licht van Stelten toe. “Daarom zijn we veel in gesprek met agrariërs in de buurt. Om zo toch aan de essentiële versproducten te komen.”

Coronacrisis
Hoe meer donaties binnen komen hoe beter. Mede door de coronacrisis merkt van Stelten dat er een toename is in het aantal cliënten. Ze ziet regelmatig mensen, veelal zzp’ers, die hun financiële buffers zien opdrogen en moeten aankloppen bij de voedselbank. “Volgens mijn collega’s in het westen is het daar zelfs nog erger. Hier loopt het als het ware nog een beetje ‘achter’ op die trend.” Volgens van Stelten een begrijpelijk fenomeen gezien de lagere bevolkingsdichtheid en andere samenstelling van de samenleving. “Maar dat maakt het niet minder zorgelijk.”

Alles kleine beetjes helpen
Hierom kan de voedselbank iedere donatie ontzettend goed gebruiken. Dat mag uiteraard in de vorm van eten, maar ook een financiële bijdrage helpt om de hele organisatie draaiende te houden. “Sinds kort hebben wij ook een donatiemodule op onze website staan. Een soort tikkie op de website. Mensen kunnen zelf bepalen hoeveel ze overmaken. Of het nou twee euro, twintig of tweehonderd is, alles is welkom. Vele kleine bedragen maken tenslotte één grote. Wij zijn overal ontzettend blij mee!”

Meer berichten