[COLUMN] Is de Werkgroep Houtrookvrij Gennep nou links of rechts? | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
COLUMN

Is de Werkgroep Houtrookvrij Gennep nou links of rechts?

  •   keer gelezen

Een afdekplaatje tegen het plafond in onze huiskamer is het symbool van veranderende tijden en inzichten. Toen de architect jaren geleden nog aan het tekenen was voor ons nieuw te bouwen huis, zaten wij al te dromen van een oergezellige houtkachel in onze woonkamer. Een van de details die we onze architect meegaven was het plannen van een rookkanaal voor onze houtkachel. Dat rookkanaal is er nog steeds. Maar rook heeft het nooit getransporteerd. 

Op bezoek bij vrienden die de gelukkige bezitters van zo’n sfeerrijke en huiselijke warmte producerende kachel waren, concludeerden wij dat zo’n ding wel verdomde goed in orde moet zijn én met het goede hout gevoed moet worden, wil het niet een permanente geur teweeg brengen. En terwijl we nog op zoek waren naar een mooie houtkachel moesten we menigmaal het schone goed van de waslijn in de tuin weghalen en opnieuw in de wasmachine doen. De buren hadden namelijk een houtkachel. Een en een is twee. De ooit zo begeerde houtkachel is er nooit gekomen. 

Jaloers op mensen die zo’n ding wel hebben, zijn we al lang niet meer. Tevreden over ons besluit, beluisteren we met regelmaat discussies over overlast veroorzakende houtkachels. Zelf hebben we de mazzel dat twee van die dingen in onze buurt naar de oud ijzerboer zijn gedirigeerd.

De discussie over het milieu heeft zeker bijgedragen aan de veranderende inzichten. Sterker nog, links en rechts ontstaan burenruzies en in de gemeente Gennep heeft een tegenstander van die rookveroorzakers zelfs al de anonimiteit moeten opzoeken om zijn/haar strijd tegen de houtkachels voort te zetten. Er zijn dreigementen geuit tegen de Werkgroep Houtrookvrij Gennep. De strijd tegen de houtkachel wordt een linkse hobby genoemd. Grappig is dat. Want als ik om me heen kijk, zie ik houtkachels vooral in de linkse kerk, bij de wat alternatieve types, zeker ook de wollen sokkendragers. Sommigen blijven hardnekkig stoken, op de een of andere manier past het in hun idee van de wereld. Het idee dat hout stoken beter is dan olie en gas er doorheen jagen.

De strijd tussen voor- en tegenstanders van de houtkachel loopt dwars door de scheidslijn van links en rechts. Menigeen staat nog aan het begin van de discussie die bij ons thuis eigenlijk nooit van de grond is gekomen. Het enige dat we hebben is een afdekplaatje aan ons plafond.

Koos

Meer berichten