2350 Cuijkenaren tegen huuropzegging Xhofleer | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Rien Xhofleer en zijn bedrijf moeten, als het aan de gemeente ligt, het perceel aan de Heeswijksestraat verlaten. (Foto: Rob&egrave;rt Cooijmans)&nbsp;</p>

Rien Xhofleer en zijn bedrijf moeten, als het aan de gemeente ligt, het perceel aan de Heeswijksestraat verlaten. (Foto: Robèrt Cooijmans) 

(Foto: Robèrt Cooijmans)

2350 Cuijkenaren tegen huuropzegging Xhofleer

  •   keer gelezen

CUIJK | Het Cuijkse recyclingbedrijf Rien Xhofleer staat op gespannen voet met de gemeente. Wegens een aantal strafbare feiten waarvoor Xhofleer is vrijgesproken (zie kader), heeft de gemeente eenzijdig besloten de huurovereenkomst op te zeggen. Cuijkenaar Marcel Peeters komt op voor de familie en heeft hierom in september 2020 een petitie opgezet. Deze is inmiddels ruim 2350 maal ondertekend en op maandag 11 januari aan de gemeenteraad aangeboden.

“Heel veel dingen gaan hier gaan goed maar soms gebeurt er onrecht en dat moet dan recht gezet worden” opent Peeters zijn betoog in de digitale themabijeenkomst. “Dat is de reden dat ik hier nu voor u zit.” Peeters, de familie Xhofleer en vele andere inwoners van de gemeente begrijpen niet waarom de familie het perceel aan de Heeswijksestraat moet verlaten. Sinds de jaren 60 is de familie Xhofleer met hun gelijknamige bedrijf een begrip in Cuijk en vervullen ze een maatschappelijke functie. Dagelijks komen er tientallen mensen, waaronder de gemeente zelf, oud papier en ijzerwaar aanbieden.

Met het aanbieden van de petitie laat Peeters zien dat veel Cuijkenaren willen dat de huurovereenkomst intact blijft. Hij hoopt dat de raad een andere wending aan de discussie geeft. De raadsvoorzitter geeft echter aan dat dit een zaak is waar enkel de rechter zich over uitspreekt. “De raad gaat hier niet over.”

Omdat het een huuropzegging betreft is er echter sprake van een civiele zaak. Volgens de advocaat van Xhofleer mag een raad dan wel degelijk iets inbrengen: “Zij kunnen het college vragen stellen over deze huuropzegging.” De reacties bij Peeters en zijn medestanders op dit antwoord zijn dan ook verontwaardigd en teleurgesteld. Ook het feit dat burgemeester Wim Hillenaar zich pas bij de themabijeenkomst aansloot toen dit onderwerp werd afgesloten, is ontvangen met verbazing en onbegrip. “Wij komen het liefst tot een oplossing zonder tussenkomst van de rechter. Het zou de gemeente sieren als ze opkwamen voor hun inwoners!”

Waarom de petitie?
Op 9 januari 2018 deed de politie OM en de belastingdienst een grote inval bij recyclingbedrijf Rien Xhofleer te Cuijk. Hier werd volgens de politie een grote hoeveelheid wiet (3 kilo) ”Wapens” en een grote som geld gevonden.

Rien verhuurde de schuur aan een derde. Deze heeft bekend eigenaar te zijn van de gevonden wiet en niet Rien. Tevens wordt er in deze branche met veel contant geld gewerkt en kon Rien aantonen dat alles legaal verdiend was. Bleven enkel de wapens over. “Wapens laat me niet lachen”, aldus Rien. “Dit waren souvenirtjes!” zo werd er dus een honkbalknuppel met Mallorca erop gevonden, een aluminium bijltje en een mes wat vast zat op een schildje. Het OM kon niet anders dan Rien vrijspreken van de verdenkingen. Hij kreeg ook alles keurig terug van de Belastingdienst.

De gemeente blijft bij het standpunt dat de huur opgezegd moet worden. Echter is Riens 85-jarige moeder de hoofdhuurder, en zij heeft niets met de zaak te maken. Dat benadrukt ook haar advocaat.

Meer berichten