Afbeelding
Foto: Patrick Siemons / Gemeente Boxmeer

Seismisch onderzoek de oorzaak van trillingen en ploffende geluiden in gemeente Boxmeer

Algemeen 689 keer gelezen

BOXMEER | In de gemeente Boxmeer wordt deze week seismisch onderzoek uitgevoerd. Hierdoor is het mogelijk dat inwoners trillingen in de grond voelen of ploffende geluiden waarnemen. Deze seismische werkzaamheden maken onderdeel uit van een landelijk onderzoek om de Nederlandse ondergrond in beeld te brengen. Doel van het onderzoek is om nauwkeuriger in te kunnen schatten waar de inzet van aardwarmte als duurzame energiebron wellicht haalbaar is. Het onderzoek is een verkenning, het winnen van aardwarmte maakt er geen onderdeel van uit.

Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in beeld te brengen. De bewoners en bedrijven in de directe omgeving worden, wegens de mogelijke trillingen en geluiden, altijd voorafgaand aan en tijdens de werkzaamheden geïnformeerd. Kijk voor meer informatie op www.scanaardwarmte.nl.

Onderzoek  aardwarmte
Nederland heeft een opgave op het gebied van duurzaamheid, aardwarmte biedt kansen om een deel van onze warmtevraag duurzaam in te richten. Bij aardwarmte wordt gebruik gemaakt van warm water wat in diepere grondlagen zit (vaak op een diepte van 1,5 tot 4 km). Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het water is. Dit water wordt opgepompt en via leidingen naar de afnemers gebracht (huishoudens, kantoren, glastuinbouw, lichte industrie). De CO2 uitstoot is bij aardwarmte 80% lager dan bij aardgas. Daarnaast is het een energiebron die je steeds opnieuw kunt benutten. Aardwarmte kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame energievoorziening in Nederland. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert dit onderzoek met de naam ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN). SCAN wordt uitgevoerd door TNO en EBN (Energie Beheer Nederland)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant