Burgemeester Hillenaar reageert op kritiek aanbieden petitie Xhofleer: ‘Ik voel mij niet direct aangesproken’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Rien Xhofleer en zijn bedrijf moeten, als het aan de gemeente ligt, het perceel aan de Heeswijksestraat verlaten. </p>

Rien Xhofleer en zijn bedrijf moeten, als het aan de gemeente ligt, het perceel aan de Heeswijksestraat verlaten.

(Foto: Robèrt Cooijmans )

Burgemeester Hillenaar reageert op kritiek aanbieden petitie Xhofleer: ‘Ik voel mij niet direct aangesproken’

  •   keer gelezen

CUIJK | Ruim 2350 Cuijkenaren hebben de petitie getekend in de hoop dat de eenzijdige huuropzegging van Rien Xhofleer en zijn gelijknamige bedrijf teniet wordt gedaan. Deze petitie is maandagavond 11 januari middels een digitale thema bijeenkomst aan de gemeenteraad aangeboden. Omdat de petitie werd aangeboden aan de gemeenteraad hield burgemeester Wim Hillenaar zich op de achtergrond. Wat de nodige reacties losmaakte bij menig Cuijkenaar en medestanders van Xhofleer.

Cuijkenaar Marcel Peeters was maandagavond als initiatiefnemer aanwezig bij de online bijeenkomst om de petitie aan te bieden. De indeling van het digitale vergaderprogramma maakte dat ten tijde van het aanbieden naast Peeters ook enkele raads- en collegeleden, waaronder voorzitter Liesbeth van Heeswijk, duidelijk in beeld waren. De overige deelnemers waren in de deelnemerslijst te zien, waaronder ook de burgemeester.

Nadat de petitie was besproken verscheen de burgemeester visueel in beeld om het woord te nemen in verband met het onderwerp ‘Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 en actuele ontwikkelingen’. Een aantal mensen plaatst hier kritische vraagtekens bij, gezien de burgemeester bij machten zou zijn om de huuropzegging te stoppen. “Waarom verschijnt hij nu pas?” was de veelgehoorde vraag. 

“Ik voel mij niet direct aangesproken door deze kritiek” legt de burgemeester uit. “Ik heb de optie geboden om de petitie al in ontvangst te nemen. Maar Marcel Peeters heeft er voor gekozen om dit burgerpodium te kiezen, waar mevrouw van Heeswijk dus de voorzitter was. In dat geval zie ik nu geen rol voor mij in deze zaak op dit gebied.”


Burgemeester Wim Hillenaar 

Waarom de petitie?
Het college heeft besloten de huur eenzijdig op te zeggen in verband met een aantal strafbare feiten waarvoor Rien Xhofleer is vrijgesproken. Echter is Xhofleer 85-jarige moeder de hoofdhuurder, en zij heeft niets met de zaak te maken. Dat benadrukt ook haar advocaat.

Op 9 januari 2018 deed de politie OM en de belastingdienst een grote inval bij recyclingbedrijf Rien Xhofleer te Cuijk. Hier werd volgens de politie een grote hoeveelheid wiet (3 kilo) ”Wapens” en een grote som geld gevonden. Xhofleer verhuurde de schuur aan een derde. Deze heeft bekend eigenaar te zijn van de gevonden wiet en niet Xhofleer. Tevens wordt er in deze branche met veel contant geld gewerkt en kon Xhofleer aantonen dat alles legaal verdiend was. Bleven enkel de wapens over. “Wapens laat me niet lachen”, aldus Xhofleer. “Dit waren souvenirtjes!” zo werd er dus een honkbalknuppel met Mallorca erop gevonden, een aluminium bijltje en een mes wat vast zat op een schildje. Het OM kon niet anders dan Xhofleer vrijspreken van de verdenkingen. Hij kreeg ook alles keurig terug van de Belastingdienst.

Het doel van initiatiefnemer Marcel Peeters was om met de petitie de raad er van te overtuigen dat de familie Xhofleer mag blijven wonen op het perceel aan de Heeswijksestraat. “Het gaat hier om een civiele zaak en daar morgen raadsleden zich wel degelijk mee bemoeien gezien dit ook in belang van de gemeenschap is” betoogt Peeters. De raadsvoorzitter gaf echter aan dat dit een zaak is waar enkel de rechter zich over uitspreekt. “De raad gaat hier niet over.”

Meer berichten