De beoogde locatie voor de hospice was Proteion Libermannhof in Gennep. (foto: Google Street View)
De beoogde locatie voor de hospice was Proteion Libermannhof in Gennep. (foto: Google Street View)

Bestuur van Stichting Hospice De Orchidee stopt: ‘Dit doet wel pijn’

Algemeen 1.454 keer gelezen

GENNEP | Het is al meer dan 12 jaar geleden dat Annemie Arntz met een prachtig initiatief kwam: het openen van hospice De Orchidee in Gennep. Al die tijd is zij samen met Chris van Duuren en andere vrijwilligers actief bezig geweest om dit te verwezenlijken, maar helaas hebben ze besloten om er een punt achter te zetten. Dit omdat ze de nodige financiën niet verkrijgen van gemeente Gennep. “We blijven steeds in een vicieus kringetje rondgaan”, zegt Ramses Rongen, penningmeester van Stichting Hospice De Orchidee. 

Door Moniek Jaspers

Arntz startte de stichting om terminale patiënten in Gennep en omgeving de beste kwaliteit van leven te bieden tijdens de laatste periode van het leven, ook voor de familie. Daarvoor hebben ze goed contact met woningcorporatie Destion voor het verwezenlijken van zes kamers en met Proteion Thuiszorg voor 24/7 interne zorg. Het enige dat nog ontbreekt, zijn de financiën. “Het is gewoon niet haalbaar”, aldus Arntz.

‘Vicieus kringetje’ 
Maar waarom is het niet haalbaar? Dat vroegen wij aan interne zaken van de gemeente Gennep. Zij geven twee redenen. “De stichting heeft ons laten weten dat zij moeilijk kunnen onderbouwen dat de hospice financieel levensvatbaar is”, aldus een woordvoerder. Daar hebben de vrijwilligers begrip voor. Het is niet dat ze geen vertrouwen hebben dat de hospice het financieel goed zal doen, het probleem is dat het niet aantoonbaar is. En dat wil de gemeente graag. “Wij kunnen niet garanderen dat de kamers volgende week vol liggen”, legt Rongen uit. Uiteraard is het met de doelgroep niet mogelijk om vooraf te plannen wie er wanneer in De Orchidee zal komen. Wel hebben ze de berekeningen opnieuw en opnieuw gemaakt. “Vanuit enkel de bevolking van Gennep is het niet mogelijk, maar wij gaan dan ook uit van een interregionaal bevolkingsaantal, net als de hospices in Venray en Panningen. Deze krijgen aanmeldingen van buiten hun eigen regio en hebben zelfs te weinig ruimte. Dan kunnen wij stellen dat het ons ook zal lukken, maar dat kunnen wij niet aantonen.” Arntz voegt toe: “De gemeente en andere sponsoren willen dat wij eerst financiële zekerheid laten zien, maar wij kunnen alleen maar luchtkastelen bieden.” Dat noemt Rongen het vicieus kringetje.

‘Sociaal nut’
De woordvoerder van de gemeente vervolgt: “Wij constateren tevens dat maatschappelijk nut en noodzaak, lokaal en regionaal, voor een hospice in Gennep momenteel onvoldoende onderbouwd kan worden.” Daar zijn de vrijwilligers het niet mee eens. Naast dat de hospices in Venray en Panningen dus niet meer genoeg plek hebben, is er ook een vergrijzing in Limburg. “De verzorgings- en verpleeghuizen zitten al bomvol en die behoefte wordt alleen maar meer”, zegt Arntz. “Daar is nu ook corona nog bijgekomen.” Ook hadden veel vrijwilligers zich al aangemeld om te helpen. “Het gaat over terminale patiënten. Dat heeft altijd een sociaal nut.”

De gemeente spreekt haar waardering uit naar het bestuur en betreurt het resultaat. “Mocht in de toekomst een dergelijk initiatief financieel haalbaar blijken dan staan wij open voor een gesprek.” Dat zal echter niet met het huidige bestuur zijn. Rongen: “Als anderen het willen proberen dan zijn ze welkom. Al onze documentatie mag overgenomen worden. Echter wil Destion vóór 1 februari een beslissing hebben over de locatie.” Met interesse kun je contact opnemen met Arntz via 06-13725746.
De keuze om te stoppen is een harde noot om te kraken. “Dit doet wel pijn”, besluit de initiatiefnemer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant