Autoservice Stevensbeek wederom slachtoffer van inbraak: eigenaar pleit voor sluiting AZC Overloon | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
De camerabeelden van afgelopen dinsdag.
De camerabeelden van afgelopen dinsdag. (Foto: Autoservice Stevensbeek)

Autoservice Stevensbeek wederom slachtoffer van inbraak: eigenaar pleit voor sluiting AZC Overloon

  •   keer gelezen

STEVENSBEEK | Wederom is Autoservice Stevensbeek slachtoffer geworden van een inbraak. Het bedrijf viel medio december 2020 ook al ten prooi aan een inbreker. De dader bleek een inwoner van het nabijgelegen Overloonse AZC. Hierom schreef Leon Hendriks, eigenaar van Autoservice Stevensbeek, een brandbrief naar burgemeester Karel van Soest van gemeente Boxmeer. Ook bij de inbraak van deze week lijken de aanwijzingen naar het AZC te wijzen. Dit is echter nog niet door de politie bevestigd: “We hebben een verdachte op het oog. In het onderzoek bekijken we een eventuele link met een eerdere inbraak.”

Op camerabeelden is te zien hoe een man op dinsdag 19 januari omstreeks 3:13 uur het terrein van het Stevensbeekse autobedrijf betreedt. Gehuld in een opvallende jas en muts weet de man een kleine buit te ontvreemden. “Het is met recht maar een schijntje wat er gepakt is. En dat interesseert mij ook niet zo veel” licht Leon Hendriks toe. Het gaat volgens de Stevensbeeker met name over het gevoel van veiligheid, dat de laatste tijd steeds verder afneemt. “Het moet toch niet zo zijn dat mijn kinderen niet meer over straat durven te gaan.”

“Het gebeurt inmiddels zo vaak bij ons in de regio” vertelt Hendriks verder. “Ik heb gehoord dat het dinsdag op nog vier andere plekken in de regio is gebeurd.” Omstanders zouden diezelfde nacht een verdacht persoon op een kinderfiets hebben zien fietsen, richting het AZC. Dit gegeven bevestigt Hendriks’ sterke vermoedens dat de dader daar woonachtig is. Met de in december aan het Boxmeerse college verstuurde brandbrief gaf Hendriks al aan dat het ‘écht genoeg is geweest!’ De inbraak van dinsdag doet de Stevensbeeker niet van gedachten veranderen. “Zolang het niet anders wordt, blijf ik mij hiervoor hard maken.”

Sluiting AZC
Het sluiten van het AZC is volgens burgemeester van Soest een té makkelijke oplossing: “Daarmee lossen we het probleem van de overlast misschien wel op, maar wij willen andere asielzoekers, die onze hulp hard nodig hebben, niet in de steek laten.” Hendriks stemt in en geeft aan heel goed te begrijpen dat een enorme groep AZC’ers welwillend is en terecht in Overloon verblijft. Maar de huidige situatie is volgens hem onhoudbaar. “Als ik hele gezinnen zie lopen, met de ziel onder de arm, dan ben ik blij dat we ze hier kunnen opvangen. Maar ik zie ook geregeld jonge mannen zonder gezin of iets. In hoeverre komen zij niet gewoon uit veilige landen? Hoe terecht is het dat zij hier blijven?”

In mei 2022 loopt het huidige contract tussen de gemeente Boxmeer en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) af. Inmiddels wordt er druk onderzocht en gedebatteerd over het al dan niet verlengen van dit contract.

Afspraak
Hendriks en van Soest hebben donderdag 21 januari afgesproken om samen in gesprek te gaan over het voorval. Wat er tijdens dit gesprek ter tafel komt is niet bekend maar Hendriks is sterk te spreken over de intenties. “Gisteren was Marcel Fränzel van gemeente Sint Anthonis ook al hier. En morgen dus Van Soest. De wil om er iets aan te doen is er dus. Dat is goed!”

Meer berichten