Passies & Dromen: ‘Wij willen leerlingen hun eigen talenten en passies leren ontdekken’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Talenten ontdekken met Passies & Dromen</p>

Talenten ontdekken met Passies & Dromen

(Foto: Elzendaalcollege)

Passies & Dromen: ‘Wij willen leerlingen hun eigen talenten en passies leren ontdekken’

  •   keer gelezen

GENNEP | Eerste- en tweedejaarsleerlingen van het Elzendaalcollege Gennep krijgen elke dinsdagmiddag de kans om hun eigen talenten en interesses te ontdekken. Onder de noemer ‘Passies & Dromen’ gaan onderbouwleerlingen twee lesuren per week aan de slag met techniek, muziek of juist iets sportiefs of creatiefs. “We weten dat kinderen uit groep 8 bewust voor onze school kiezen vanwege Passies & Dromen. Het zijn activiteiten waarmee we ons als school weten te onderscheiden in de regio”, vertelt conrector Margriet Grutters van het Elzendaalcollege.

Passies & Dromen bestaat uit allerlei culturele, sportieve en creatieve activiteiten, bekend als ‘Passies’. “Wij bieden doorgaans zo’n twintig verschillende activiteiten aan, waaruit de leerlingen vier keer per jaar kunnen kiezen. Iedereen vindt wel iets leuk in een keuzeblok, omdat de keuze zo enorm groot is”, verduidelijkt Grutters. Deze activiteiten mogen niet verward worden met buitenschoolse activiteiten of extra lessen. “Passies & Dromen maakt deel uit van het lesrooster. Elke dinsdagmiddag, als zesde en zevende lesuur.”

Talenten ontdekken
Het schooljaar bestaat uit vier periodes voor Passies & Dromen. Voorafgaand aan elke periode geeft de leerling aan welke ‘Passie’ hij of zij wil doen. Het aanbod varieert van dansen tot sport, van techniek tot mode en van koken tot zingen. “Leerlingen krijgen op de basisschool een kader-, mavo-, havo- of vwo-advies en vanaf dat moment zit je de hele lesweek samen met leerlingen van hetzelfde onderwijsniveau”, vervolgt Grutters. “Wij vinden dat elk kind zijn of haar eigen talent moet kunnen ontdekken. Bij Passies & Dromen is iemands onderwijsniveau niet van belang. Zo ontdekt een kader- of een mavoleerling dat hij bijvoorbeeld meer talent heeft voor koken of mode dan een vwo-leerling, terwijl havisten en vwo-leerlingen als afwisseling voor hun vele theoretische vakken dankzij dit project juist ook met praktische zaken aan de slag kunnen, zoals techniek of muziek maken.”

Samenwerken
Het Elzendaalcollege werkt voor de activiteiten nauw samen met allerlei verenigingen en organisaties in Gennep. “Voor de Passie Aqua gaan de leerlingen naar Pica Mare, het TechLab vindt plaats bij BiblioPlus en de toneellessen worden gegeven door mensen van de Theaterspeelplaats Gennep”, legt Grutters uit. “Muziek en koken zitten er eigenlijk elke periode wel in, net als creatief en sport. Denk bijvoorbeeld aan zaalvoetbal of aquarellen.

Meer informatie over Passies & Dromen is te vinden op www.elzendaalcollege.nl en www.brugklaselzendaal.nl 

Meer berichten